×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) אכֵּיוָן שֶׁהִגִּיד שׁוּב אֵינוֹ חוֹזֵר וּמַגִּיד בצוּרְבָּא מֵרַבָּנַן לָאו אוֹרְחֵיהּ לְמֵידַק.
Once one has stated his testimony he may not then state a revision, this case of Rav Yirmeya is an exception, and he can retract his initial statement in which he supported the woman’s claim. The reason is that it is not the manner of a Torah scholar to be careful about identifying women, for reasons of modesty.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םראב״דאור זרוערמ״המהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
{בבלי בבא בתרא קסח ע״א} והבעל נותן שכר: מאי טעמ׳ אמר קרא {דברים כד:א} וכתב ונתן והאידנא דלא עבדינן הכי שדיוה רבנן אאשה כי היכי דלא לישהיוה1:
והלוקח נותן את השכר2: ואפילו במוכר שדהו מפני רעתה:
מתני׳3 כותבין שטר ללוה אף על פי שאין המלוה4 עימו ואין כותבין למלוה עד שיהא לוה5 עמו ולוה6 נותן את השכר7.
{בבלי בבא בתרא קסח ע״א} ואפילו בעיסקא:
{בבלי בבא בתרא קסח ע״א} מאי שטרי בירורין הכא תרגימו
שטרא טענתא8 רב ירמיה בר אבא אמר9זה בורר לו אחד וזה בורר לו אחד:
{משנה בבא בתרא י:ה} [מתני׳]10 מי שפרע מקצת חובו והשליש את שטרו ואמר לו אם לא נתתי11 לך מיכן ועד יום פלוני תן לו את שטרו והגיע הזמן ולא נתן ר׳ יוסי אומר יתן ר׳ יהודה אומר לא יתן:
{בבלי בבא בתרא קסח ע״א} במאי קא מיפלגי ר׳ יוסי ורבי יהודה ר׳ יוסי סבר אסמכתא קניא ור׳ יהודה סבר אסמכתא לא קניא אמר רב נחמן אמר רבה בר אבוה12 אמר רב אין הלכה כר׳ יוסי כי אתו לקמיה דר׳ אמי אמר להו וכי מאחר שר׳ יוחנן מלמדנו פעם ראשונה ושניה הלכה כר׳ יוסי אני מה אעשה ולא היא אין הלכה כר׳ יוסי:
{משנה בבא בתרא י:ו} מתני׳ מי שנמחק שטר חובו מעמיד עליו עדים ובא לפני בית דין והן עושין לו קיום איש פלוני בן איש פלוני נמחק שטרו ביום פלוני ופלוני ופלוני עדיו:
{משנה בבא בתרא י:ו} מתני׳ מי שפרע מקצת חובו ר׳ יהודה אומר יחליף ר׳ יוסי אומר יכתוב שובר אמר ר׳ יהודה נמצא זה צריך להיות שומר [שוברו]⁠13 מן העכברים אמר לו ר׳ יוסי וכן יפה לו ואל ירע כחו של-זה:
1. לישהיוה: דפוסים: נשהייה.
2. את השכר: דפוסים: שכר.
3. מתני׳: בדפוסים אין ציון (שהרי שם כבר הביאה במשנה הקודמת).
4. המלוה: וכן ברמב״ם פיהמ״ש. דפוסים: מלוה.
5. לוה: דפוסים: הלוה. וכן ברמב״ם פיהמ״ש.
6. ולוה: דפוסים: והלוה. וכן ברמב״ם פיהמ״ש.
7. את השכר: דפוסים: שכר, וכן ברמב״ם פיהמ״ש.
8. שטרא טענתא: דפוסים: שטרי טעניתא.
9. עד כאן הדפים החסרים בכ״י סוטרו, השלמנו ע״פ כ״י ספה״ב. מכאן עד סוף המסכת, כ״י סוטרו היינו כ״י סוטרו, כ״י הספרייה הבריטית הוא ספה״ב.
10. מתני׳: כ״י הספרייה הבריטית, דפוסים. חסר הציון בכ״י סוטרו.
11. נתתי: וכן כ״י הספרייה הבריטית, דפוס קושטא, רמב״ם פיהמ״ש. דפוסים: אתן.
12. אבוה: דפוסים: אבהו.
13. שוברו: כ״י הספרייה הבריטית, דפוסים, כברמב״ם פיהמ״ש. כ״י סוטרו: ״שובר״.
כיון שהגיד – שלא היא ואיני מכירה:
[אינו חוזר ומגיד] – אפ״ה במזכירין אותו ונזכר חוזר ומגיד שצורבא מרבנן לאו אורחיה למבדק להסתכל באשה כדי שיכירה יפה ויכול לסמוך על אחרים שמכירין:
כיון שהגיד – נפקא לן במסכת שבועות (דף לב.) מאם לא יגיד.
צורבא מרבנן – כגון רב ירמיה בר אבא לאו דרכיה למידק ולהכיר בנשים כל כך והגדה קמייתא שאמר דלאו איהי היא לאו כלום היא ולא מיקרי חוזר ומגיד במה שאמר לבסוף את היא אלא שנשתנה קולך דכיון דאמר השתא דקדקתי יפה סמכינן עליה ומהימנינן ליה.
1מתניתין: מי שנמחק שטר חובו והעמיד עליו עדים. פירוש כגון שנפל למים ונטשטש ובעוד שהיה רשומו ניכר העמיד עליו עדים שראו מה שהיה כתוב בו ובא לבית דין עם עדיו בית דין עושין לו קיומו כו׳.
1. פיסקה זו מובאת בשטמ״ק בשם ראב״ד.
אמר אביי אע״ג דאמור רבנן כיון שהגיד שוב אינו חוזר ומגיד. צורבא מרבנן כגון רב ירמיה לאו אורחיה למידק ולהכיר בנשים כל כך. והגדה קמייתא דלאו איהי לאו כלום היא ולא מיקרי חוזר ומגיד במה שאמר לבסוף את היא אלא שנשתנה קולך. כתב רבינו יצחק בר מרדכי זצ״ל אנא נמי אמרי להו סהדי כו׳. כלומר גם כמו כן היה נראה לי כדבריך והייתי אומר לעדים שלא היית את. והם הטעוני כו׳. אע״ג דאמור רבנן כיון שהגיד כו׳. נראה לי שהוא היה רוצה לחזור בו במה שהעיד עם העדים שהיא היא מפני שהיו נראין דבריה אמת. ואהא אמר אביי דיכול לחזור בו ואינו חוזר ומגיד שכמו כן נותן אמתלא לדבריו דמה שהעיד בשביל שהטעוהו חביריו שסמך על דבריהם. לפי שצורבא מרבנן היה ולא דקדק יפה לסמוך על עצמו וסמך עליהם ועתה יודע שבטעות העיד עליה וכגון שלא היה כתב ידן יוצא ממקום אחר והיו נאמנין לבטל חתימתן. אבל לפי׳ הקונט׳ מהו כיון שהגיד שהרי הוא משמע שהוא העיד כמו שאמרו לו העדים. עכ״ל:
סימן רכט
ורבינו אליקום זצ״ל פי׳ כדברי רבינו שמואל זצ״ל. וכן נראה האמת דלא מסתבר כלל לומר דצורבא מרבנן אין דרכו לדקדק יפה בעדות וסומך על האחרים. ההוא תברא דהוה חתים עליה רב ירמיה בר אבא אתיא לקמיה אמר ליה לאו אנא הואי א״ל איברא את הוית. אמר אביי אע״ג דאמור רבנן צורבא מרבנן לאו אורחיה למידק כיון דדק דק:
[שם]
מתני׳ כותבין גט לאיש וכו׳ והבעל נותן שכר. מאי טעמא דאמר קרא וכתב ונתן. והאידנא דלא עבדינן הכי שדיוה רבנן אאשה כי היכי דלא לישהייה בשביל השכר שאינו רוצה ליתן ותיענן:
[שם]
מתני׳ כותבין שטר ללוה אע״פ וכו׳ להיות מזומן בידו לתת למלוה כשילוה לו מעות אע״פ שאין מלוה עמו. והלוה נותן שכר שהרי כל הנאה שלו. פשיטא לא נצרכא דעבד ביה עיסקא מעות למחצית שכר. ופ״ק דב״מ מיפרשא מתני׳:
[שם]
מתני׳ כותבין שטר למוכר אע״פ שאין לוקח עמו. ואין כותבין ללוקח עד שיהא מוכר עמו והלוקח נותן שכר. פשיטא במוכר שדהו מפני רעתה מס גדול שבה או רחוקה. וסד״א יתן הוא השוכר דרווחא דידיה הוא קמ״ל דלעולם לוקח נותן שכר דהנאה דידיה הוא כדכתיב הקונה אל ישמח והמוכר אל יתאבל. וכדאמרי אינשי זבנת קנית. זבין אוביד:
[שם]
מתני׳ אין כותבין שטרי אירוסין ונשואין אלא מדעת שניהם והחתן נותן שכר. פי׳ רבינו שמואל זצ״ל מפרש באלו מגלחין שטרי פסיקתא כדרב גידל כמה אתה נותן לבנך כך וכך כו׳. אלא מדעת שניהם אבי חתן ואבי כלה. ונישואין כתובה. פשיטא לא צריכא ואפי׳ צורבא מרבנן החתן. סד״א הוא יתן כל השכר שהרי משיא בתו לתלמיד חכם קמ״ל:
סימן רל
ורבינו אליקום זצ״ל כתב סד״א דכיון דצורבא מרבנן הוא תתרצה בהנהו קידושין כשיגיעו לידה. קמ״ל דאפי׳ הכי אין כותבין אלא מדעת שניהם. רוצה לפ׳ דבשטר קדושין ממש מיידי. ואתיא לי בגמגום. דאי כבר נתקדשה בעדים אפילו צווחת אמאי לא יכתבו. ואי עדיין לא נתקדשה היאך יכתבו שטר קידושין והיא לא נתקדשה:
[שם]
מתני׳ אין כותבין שטרי אריסות שמקבל שדה למחצה לשליש ולרביע. וקבלנות דהיינו חכירות כך וכך כורין לשנה אלא מדעת שניהם והמקבל נותן שכר. פשיטא. לא צריכא בבורה שצריך להובירה שנה או שנתיים ואין ריוח עתה למקבל:
סימן רלא
רבינו אליקום זצ״ל פי׳ בבורה שהיתה בורה מזמן גדול. מהו דתימא ריוח דהנותן הוא שמתקן שדהו והוא יתן קמ״ל דלא:
[שם]
מתני׳ אין כותבין שטרי בירורין וכל מעשה ב״ד כגון אדרכתא אלא מדעת שניהם. ושניהם נותנים שכר בשטרי בירורין. רשב״ג אומר לשניהם כותבין העדים שטרי טענות שנים לזה בעצמו ולזה בעצמו. מאי שטרי בירורין. הכי תרגימו שטרי טענתא. שני סופרי הדיינין היו כותבין טענות אנשי הריב כדי שלא יהו טוענין וחוזרין וטוענין ועל פי אותן טענות פסוקין הדיינין את דינם. רב ירמיה בר אבא אומר זה בורר לו אחד וזה בורר לו אחר והיו כותבין בשטר זה פלוני בירר לו דיין פלוני וזה פלוני בירר לו דיין פלוני:
סימן רלב
פי׳ רבינו אליקום זצ״ל ולהכי כותבין שאם יתחייב האחד שלא יכול לומר אני לא קיבלתי עלי פלוני להיות ב״ד. משמע דוקא לאחר שדנוהו ונתחייב לא מצי הדר ביה אבל קודם שדנוהו מצי למימר הדרי ביה מזה שבירותי. ולא נהירא לי אלא מיד כשבירר אותו ובירכוהו לישב בדין וקיבל הברכה שוב אינו יכול לחזור בו לא בעל הדין ולא הדיין דכיון דקיבל הברכה ולא אמר קודם הברכה איני רוצה לדון אותם ושוב לא מצי הדר ביה לא בעל דין כדפרי׳ בתחילת זה בורר ולא הדיין שנתברך. והכי מוכח לשון רבינו ברוך מארץ יון זצ״ל שכתב זה בורר לו אחד כו׳ כלומר של דיינין המבוררין שנתרצו בהם לדון והעידו על עצמן בכך עכ״ל. משמע שהדיינין כותבין שטר על עצמן שנתחייבו לדון ולא יוכלו לומר לא קבלנו על עצמינו לדון. תניא בתוספא כותבין אונקליסא שלא מדעת המלוה. אבל אין כותבין אלא מדעת הלוה:
[שם]
מתני׳ מי שפרע מקצת חובו והשליש את שטרו. המלוה והלוה מסרוהו ביד שליש שהרי טורח היה להם לכתוב שוברו וסמכו על השליש ואמ׳ לו אם לא נתתי לו מיכן עד יום פלו׳ תן לו שטרו. הגיע זמן ולא נתן לו ר׳ יוסי אומר יתן ר׳ יהודה אומר לא יתן. במאי קמיפלגי ר׳ יוסי סבר אסמכתא קניא. ור׳ יהודה סבר אסמכתא לא קניא. אמר רב נחמן אמר רבה בר אבוה הלכה כר׳ יוסי. כי אתו לקמיה דר׳ אמי אמר להו וכי מאחר שר׳ יהודה מלמדינן פעם ראשונה ושניה הלכה כר׳ יוסי. אני מה אעשה היאך אומר דלא קניא. ואין הלכה כר׳ יוסי. פי׳ רבי׳ שמואל זצ״ל ופסיק תלמודא אין הלכה כר׳ יוסי אע״פ שנמקו עמו דאסמכתא לא קניא. אלא א״כ קנו מיניה בב״ד חשוב בדלא אניס כדאמרינן בנדרים עכ״ל:
סימן רלג
כתב רבינו יצחק בר אברהם זצ״ל ה״ג אמר רבה בר אבוה אמר רב אין הלכה כר׳ יוסי והכי מוכח בנדרים בפ׳ ארבעה נדרים ור׳ יוחנן פליג עליה דרב. ואין הלכה כר׳ יוסי תלמודא פסיק ואין להקשות מנדרים דפסקי׳ והילכתא אסמכת׳ דהתם כדמפר׳ והוא דלא אניס וכגון דקנו מיניה בב״ד. והכא לא מיירי אלא בקנו בעדים בלא ב״ד. עכ״ל:
[שם]
מתני׳ מי שנמחק שטר חובו מעצמו שנטשטש או נפלו עליו מים ונמחק שהיה כתוב בו ביום פלו׳ ופלו׳ היו עדיו שהיו חתומים בו מעמיד עליו עדים היודעים מאימתי נכתב ומה היה כתוב בו ובא לפני ב״ד והם עושין לו קיום לפני ב״ד וכותבין לו כל מה שהיה כתוב באותו השטר הזמן והמעות וכותבין לו איש פ׳ בן איש פלו׳ נמחק שטר חובו ביום פלו׳ ופלו׳ ופלוני עדיו כל זה כותבין (אלו זה כותבין) אלו המקיימין. ואחר כך חותמין את שמותן בסוף. ורבינו אליקום זצ״ל פי׳ והן ב״ד עושים לו קיום שיכתבו על גבי אותו שטר מחק איש פלו׳ כו׳ רוצה לומר שבית דין מקבלין וכותבין הם ולא עדים. וכן פי׳ רבינו ברוך זצ״ל מארץ יון והן ב״ד עושין לו קיום:
אמר אביי אע״ג דאמור רבנן כיון שהגיד שוב אינו חוזר ומגיד צורבא מרבנן לאו אורחיה למידק. כלומר אע״ג דאמרי רבנן כיון שהגיד שוב אינו חוזר ומגיד, והאי כיון דחתים בשטרא על שם רבקה בת בתואל, והאי נמי קארו לה רבקה בת בתואל, לא מהימן למימר דלאו איהי היא, הני מילי באיניש מעלמא, אבל צורבא מרבנן לאו אורחיה למידק מעיקרא אי ההיא איתתא דאתאי קמיה הואי רבקה בת בתואל ואי לא, דאפשר דההיא דאתאי מעיקרא קמיה לא הוה מקריא רבקה בת בתואל, וכי אתאי למכתב לה שובר אחזיקה נפשה ברבקה בת בתואל, ואידמיא ליה לרבא בר רב חנן בהאי אתתא דהשתא דשמה רבקה בת בתואל דהוה משתמודע לה מעיקרא, ולא דק שפיר לעיוני ולאסתכולי בה מעיקרא שפיר וסבר דהאי ניהי וכתב לה שובר, ואזלא ואמטיתיה לבעלה של זו דשמה רבקה בת בתואל. ואמטול הכי מצי הדר ביה בשהדותיה ומימר דלאו איהי היא, דכיון דצורבא מרבנן לאו אורחיה למידק, ההיא הגדה דשעת חתימה לאו הגדה מעלייאתא היא ויכיל למהדר ביה מינה ומבטיל ליה לתברא, וכן כל כיוצא בזה.
ואיכא לפרושיה להאי עובדא נמי הכין, אמר לה רבה בר חנן אנא נמי אמרי להו לסהדי דאסהידו לי בשעת הודאה דפלניאתא היא לאו איהי היא מחמת דהוה אשתמודענא ליה לקלא דהוה צייל טפי מעיקרא, ואמרו לי הנהו סהדי מיקש הוא דקשא ובגר לה קלא, וסמכי עליהו ולא אסתכלית באפה וחתמי אהאי תברא בטיעותא דסהדי דאטעינן, והשתא דאתברר דהך פלניאתא דכתיבא בתברא לא אשתני קלא ידענא דבטיעותא חתמי. אמר אביי אע״ג דאמור רבנן כיון שהגיד שוב אינו חוזר ומגיד, צורבא מרבנן לאו אורחא למידק, כדפרישנא לעיל:
עד. ההוא תברא דהוה חתים עליה רב ירמיה בר אבא אמרה ליה לאו אנא הואי אמר לה איברא את הוית אמר אביי אע״ג דאמור רבנן צורבא מרבנן לאו אורחיה למידק כיון דדק דק. כלומר כי אמרינן לאו אורחיה למידק הני מילי היכא דהדר ביה, אבל היכא דמאלים לה לסהדותיה וקא מסהיד דמידק דק, לא מבטלינן לה לסהדותיה בהאי חזקה דלאו אורחיה למידק אלא כיון דדק דק. וכן הלכה:
עה. אמר אביי הילכך כיון דצורבא מרבנן לאו אורחיה למידק, האי צורבא מרבנן דאזיל לקדושי אתתא צריך לדבר עם אנשי הארץ בהדיה דילמא מחלפי לה מיניה:
עו. והא דתנן כותבין גט לאיש והבעל נותן שכר מנלן דאמר קרא וכתב ונתן. עליו הדבר מוטל לכתוב את הגט וליתנו ביד האשה, הא למדת שהוא חייב לתת שכר הסופר. ומסקאנא והאידנא שויוה רבנן לשכר האיתתא. היכא דמיגרשא לרצונה, דזכותא דידה היא, אבל היכא דמיגרשא על כרחה, דחובה דידה היא, לא שוויוה רבנן עלוה. תדע מדאמרינן והאידנא שויוה רבנן אאיתתא כי היכי דלא לשהיה, דשמעת מינה דעיקר האי תקנתא כי אתקון לזכותא דאיתתא הוא דאיתקון, כי היכי דלא תיעגן ותיתי, אבל היכא דמיגרשא על כרחה לא עבדו רבנן תקנתא למשדייה אאשה כלל:
עז. והא דתנן והלוקח נותן שכר פשיטא לא צריכא אפי׳ במוכר שדהו מפני רעתה. דאית ליה רוחא למוכר, סד״א לשדייה אמוכר, קמ״ל דאפי׳ הכי לוקח נותן שכר, דאמרי אינשי זבנת קנית זבינת אפסידת. ודוקא היכא דכתביה ברשותא דתרויהו, אבל היכא דכתביה ברשותא דמוכר לחודיה, המוכר נותן שכר, לא שנא במוכר שדהו מפני רעתה ולא שנא בעלמא, ההוא דפקדיה לסופר למכתב איהו יהיב ליה אגרא. וכי קתני הלוקח נותן שכר, לאו ארישא קאי, אלא אסיפא קאי, דקתני ואין כותבין ללוקח עד שיהא המוכר עמו, דאלמא כי הוי עמו כתביה, והלוקח נותן שכר:
עח. והא דתנן כותבין שטר ללוה אע״פ שאין המלוה עמו ואין כותבין שטר למלוה עד שיהא הלוה עמו והלוה נותן שכר פשיטא לא צריכא אע״ג דמוזיף זוזי בעיסקא. דשקיל מלוה פלגא דרוחא ואשתכח דרוחא דמלוה הוא, אפילו הכין כיון דלוה הוא דקא רוח השתא דקא שקיל זוזי הלוה נותן שכר:
עט. הרי אמרו שטרי אירוסין ונישואין מדעת שניהם והחתן נותן שכר, פשיטא לא צריכא אפילו צורבא מרבנן. כלומר אפי׳ הוי האי נותן צורבא מרבנן, דשכיחא לה מילתא לאשה לאנסובי ליה, כיון דאיהו הוא דקא קני איתתא החתן נותן שכר:
פ. שטרי אריסות וקבלנות המקבל נותן שכר פשיטא לא צריכא בביארא. שדה בורה וקשה לעבודה, אע״ג דרוחא דמאריה הוא, אפי׳ הכי המקבל נותן שכר, דאיהו הוא דקא קני השתא זכותא בהאי ארעא:
פא. והא דתנן אין כותבין שטרי בירורין וכל מעשה בית דין אלא מדעת שניהן ושניהם נותנין שכר מאי שטרי בירורין הכא תרגימו שטרי טענאתא דבעלי דינין, שימוש בית דין דכתבי דקמו קמיהון בדינא וטעין פלניא הכין וטעין פלניא הכין וחתמי עליה סהדי או דיאני, ומחתין בבי דינא כי היכי דלא נמצי חד מניהו למכפר ביה בחבריה. רב ירמיה בר אבא אמר זה בורר לו אחד וזה בורר לו אחד. כדתנן (סנהדרין כג,א) דיני ממונות בשלשה זה בורר לו אחד וזה בורר לו אחד כו׳. וכל כי האי גוונא צריכין למכתב להו שימוש ב״ד דברירו להון האי בי דינא, כי היכי דלא נהדרו בהו לאחר גמר דין. וקימא לן כתרויהו, דלאו מפלג פליגי אהדדי, אלא מר אמר איכא לאוקומה בהכי ומר אמר איכא לאוקומה נמי בהכי. הילכך לא שנא בשטרי טענתא ולא שנא בברירת הדיינין, אין כותבין אלא מדעת שניהם, ושניהם נותנין שכר. האי מדעת שניהם דקתני, למאן דאמר שטרי טענתא לא דאמי למדעת שניהם אליבא דמאן דמוקים לה בזה בורר לו אחד וזה בורר לו אחד, וכבר ברירנא במתניתין (לעיל סי׳ יא) למר כדאית ליה ולמר כדאית ליה.
ורשב״ג סבר לשניהם כותבין שנים לזה בעצמו ולזה בעצמו. ודיקינן לימא בכופין על מדת סדום קא מפלגי. דרבנן סברי כופין על מדת סדום, וכיון דסגיא להו לתרויהו בחד שטרא ומחתין ליה בבי דינא עד דפסקי ליה לדיניהו ויהבין ליה לזכאי, לא כתבינן אלא חד שטרא, דכי כתבין חד שטרא הוה ליה זה נהנה וזה נהנה, דלא צריך כל חד מיניהו למיתב אלא פלגו אגרא, ואלו כי כתבין תרין לזה בעצמו ולזה בעצמו הוה ליה זה חסר וזה חסר, דכל חד מיניהו צריך למיתב אגר שטריה משלם, וכופין על מדת סדום דקפדי אזה נהנה וזה לא חסר, וכל שכן הכא דזה נהנה וזה נהנה. ורבן שמעון בן גמליאל סבר אין כופין על מדת סדום, ואפי׳ זה נהנה וזה נהנה. ואסיקנא לא דכולי עלמא כופין על מדת סדום והכא היינו טעמא דרשב״ג דאמר ליה לא ניחא לי דתהוי זכותאי גבי זכואתך דדמית עלי כאריא ארבא. ולית הלכתא כרשב״ג, דקימא לן יחיד ורבים הלכה כרבים, וכל שכן דטעמיה דרבן שמעון בן גמליאל לאו טעמא דמסתברא הוא:
יב. מי שפרע מקצת חובו והשליש את שטרו ואמר לו אם לא נתתי לך מכאן ועד יום פלוני תן לו את שטרו הגיע הזמן ולא נתן רבי יוסי אומר יתן ר׳ יהודה אומר לא יתן. במאי קא מפלגי, ר׳ יוסי סבר אסמכתא קניא, ור׳ יהודה סבר אסמכתא לא קניא. וסוגיין בכוליה תלמודין דלא קניא. וההיא דאפסיקא הלכתא בנדרים (כז,ב) דאסמכתא קניא, ההוא בדמתפיס זכותיה ואמר ליבטלן זכואתי. והוא דלא אניס, והוא דקנו מיניה בבית דין חשוב, כדבעינן למימר קמן, אבל בעלמא לא קאני אלא היכא דאמר ליה קני מעכשיו:
פב. והא דתנן מי שפרע מקצת חובו והשליש שטרו ואמר לו אם לא נתתי לך מכאן עד יום פלוני תן לו את שטרו והגיע זמן ולא נתן רבי יהודה אומר לא יתן רבי יוסי אומר יתן, במאי קא מפלגי רבי יוסי סבר אסמכתא קניא ורבי יהודה סבר אסמכתא לא קניא. כגון היכא דמסמיך ליה למעשה לתנאה בעלמא בלשון אם או בלשון אי וכיוצא בהן, ולא קאמר ליה מעכשיו ולא על מנת, לא קניא, דסמכא דעתיה דלא מיקיים תנאה ולא מיחייב, ולא גמר מעיקרא ומקני. ואסיקנא אין הלכה כרבי יוסי. וש״מ דאסמכתא לא קניא. וההיא דגרסינן בנדרים (שם) והלכתא אסמכתא קניא, והוא דקנו מיניה בב״ד חשוב, אמרי רבואתא דדוקא במתפיס זכואתיה בבי דינא כי ההוא מעשה דאיירי ביה התם, אבל בעלמא לא קנייא. ומסתברא כותיהו, דהא סוגיין בכוליה תלמודין אסמכתא לא קנייא, והכא נמי אפסיקא הלכתא דלאו כרבי יוסי, ואם איתה דההיא דנדרים בכל אנפא מיתוקמא לא לישתמיט חד אמורא ולימא דכי קנו מיניה בבית דין חשוב קניא. אלא לאו ש״מ דלא מיתוקמא ההיא דנדרים אלא במתפיס זכואתיה, כי מעשה דהתם, ודבר הלמד מענינו, וכי אפסיקא הלכתא גבי פלוגתא דאמוראי דאפליגו בההוא מעשה אפסיקא.
תדע דהתם נמי בהדיא אקשינן עליה דרב הונא דאמר בטלה זכותיה ולרב הונא מכדי אסמכתא בעלמא היא ואסמכתא לא קניא, ופריק שאני הכא דמיתפסן זכואתיה. ואקשינן עליה תו מיהא דתנן מי שפרע מקצת חובו והשליש את שטרו ואמר רב נחמן אמר רבה בר אבוה אמר רבא אין הלכה כרבי יוסי דאמר אסמכתא קניא, אלמא אע״ג דאתפסיה לשטריה ביד שליש נמי לא קניא. ופריק שאני הכא דאמר ליבטלן זכותאי, דשמעת מינה דאפילו לרב הונא דסבר בטלה זכותא לא קאמר אלא היכא דאתפיס זכואתיה ואמר ליבטלן זכואתאי. וכי אפסיקא הלכתא אסמכתא קניא, והוא דלא אניס, והוא דקנו מיניה בב״ד חשוב, לא אצטריך לפרושי נמי והוא דאתפיס זכואתיה והוא דאמר ליבטלן זכואתאי, דכי אפסיקא הלכתא, אפלוגתא דרב הונא ורבא אפסיקא, והיכא דלא אתפיס זכואתיה (אתפוס זכואתיה) ולא אמר ליבטלן זכואתאי אפי׳ רב הונא מודה דלא קניא, וכי אצטריך למפסק הלכתא היכא דאתפיס זכואתיה ואמר לבטלן זכואתאי, דאפילו הכי לא קני אלא היכא דלא אניס והוא דקנו מיניה בבית דין חשוב. ואיכא אנפי אחריני דקניא בהו אסמכתא, וכבר ברירנא להו בפרק איזהו נשך בירור יפה:
ר״ש בד״ה ומפרש תלמודא כו׳ הוזקקנו כו׳ שעמדו כו׳ הד״א ונ״ב נ״ל ברייתא מפ׳ והיינו תלמודא ולאפוקי דלא תימא שכך נוסח הקיום אם כתוב כו׳ אבל אין לומר שגמרא מפ׳ הברייתא א״כ עיקר דין הקיום שצריך לכתוב חסר מן הברייתא ודו״ק:
בד״ה נקרע ע״י אדם הס״ד:
בד״ה ערבאי ישמעאלים הס״ד:
בד״ה בשטרי הלואה כו׳ א״נ דלמא חזר ומצאו נ״ב פי׳ מאחר דספק הוא אבל אם יש לו עדים שנאבד בודאי כותבין ודו״ק:
תוס׳ בד״ה ופלוני ופלוני כו׳ אם צריך לכותבן מאחר שאין התלמוד מזכירן וצריך כו׳ כצ״ל:
בד״ה אבל בשטר כו׳ שמכרה לו השתא נמי כו׳ שנכתב לו מחדש שהרי כתוב מאותו הזמן כו׳ מתחלה כתבת שכתבת כו׳ כצ״ל:
בא״ד הואיל ושמעי להדדי נ״ב ס״א דשמטי מהדדי:
בא״ד אפילו אמרי׳ בעלמא כו׳ ולא תקשה לרשב״ג ולא תצטריך לכל זה כו׳ כצ״ל:
צורבא מרבנן לאו אורחיה למידק. כתב הר״ז הלוי ז״ל בפרק קמא דראש השנה שכל טעות שהעדים מצוים לטעות בה נאמנים הם בעצמם על זה ואין בזה משום חוזר ומגיד ומשום הכי אמרינן הכא דכיון דצורבא מרבנן לאו אורחיה למידק כי אמר דלאו איהי היא נאמן. הר״ן ז״ל.
כיון שהגיד, כלומר, אחרי שהעיד אדם עדותו בבית דין שוב אינו חוזר ומגיד, ואין אדם יכול לחזור בו מעדותו, מכל מקום צורבא מרבנן לאו אורחיה למידק [תלמיד חכם אין דרכו לדקדק להבחין בבירור בנשים] ולכן יש מקום לומר שרימו את ר׳ ירמיה בר אבא באותו שעה, והוא נאמן על מה שהוא אומר.
Once one has stated his testimony he may not then state a revision, this case of Rav Yirmeya is an exception, and he can retract his initial statement in which he supported the woman’s claim. The reason is that it is not the manner of a Torah scholar to be careful about identifying women, for reasons of modesty.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םראב״דאור זרוערמ״המהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2) הָהוּא תְּבָרָא דַּהֲוָה חֲתִים עֲלֵיהּ רַב יִרְמְיָה בַּר אַבָּא אֲמַרָה לֵיהּ לָאו אֲנָא הֲוַאי אָמַר לַהּ אִיבְרָא אַנְתְּ הֲוִת אֲמַר אַבָּיֵי אע״גאַף עַל גַּב דְּצוּרְבָּא מֵרַבָּנַן לָאו אוֹרְחֵיהּ לְמֵידַק כֵּיוָן דְּדָק דָּק.
The Gemara relates: There was a certain receipt of payment for a marriage contract upon which Rav Yirmeya bar Abba was signed. A woman whose name appeared on the receipt, who was seeking to collect payment of her marriage contract, said to him: It was not I, but another woman with the same name, who had this receipt written. He said to her: But it was you, and you are lying now. Abaye said: Although I said that it is not the manner of a Torah scholar to be careful about identifying women, once he is careful about such an identification and states positively that he recognizes a particular woman, he is careful.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםהערוך על סדר הש״סרשב״םתוספותראב״דאור זרוערמ״המהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

כיון דדק דק – ונאמן:
ערך שף
שףא(בבא מציעא טז) אנא איקום ואשפי (בבא מציעא ע.) מבדקינן גברא דמשפי נכסיה. (בבא בתרא קסח.) לימא ליה בעל תוב שוף לי ואיקום פה פי׳ שוף בשופי כדגרסינן (כתובות כ) והוא שאכלם בעליהן שלש שנים ובשופי (גיטין נב) לא למכור עבדים וליקח שדות דלמא לא משפיין והנה איננו אלי תרגום ירושלמי והא ליתנון שפיין לקיבלי (גיטין עג) א״ל זיל שפי ליה דהא קבילת עלך כל אונסא פי׳ זיל תקנה דניכליה בניחותא (נדה לז) ששפת מן הצער ולא מן הדם פי׳ נחה מן הצער.
א. [רוהוג זיין, זיכער שטעללען.]
אע״ג – דאמור רבנן צורבא מרבנן לאו אורחיה למידק כגון רב ירמיה שטען תחלה שלא הכירה אפי׳ הכי כיון דאמר דקדקתי יפה עתה ומכירה סמכינן עליה כדאמרי׳ גבי רב ירמיה שסמכינן על מה שאמר לבסוף דכיון דדק דק.
כיון דדק דק – וא״ת היכא דאמר מתחלה לאו איהי היא אמר שיכול להחזיר כ״ש כשאומר מתחלה זאת היא דנאמן אע״פ שאין דרכו להסתכל בהן תריץ ה״ק כיון דדק דק ואם רוצה לחזור אינו חוזר ומגיד.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ועוד סיפור דומה, ההוא תברא דהוה חתים עליה [שובר אחד שהיה חתום עליו] רב ירמיה בר אבא כעד, ולאחר זמן באה האשה שנכתב שמה באותו שובר כמי שקיבלה את כתובתה, אמרה ליה [לו]: לאו אנא הואי [לא אני הייתי זאת] שכתבתם לה את השובר, אלא אשה אחרת חתמה בשמי, ונתנה לבעלי, ואני לא קיבלתי את כתובתי. אמר לה: איברא אנת הות [באמת את היית] זו. אמר אביי: אף על גב דצורבא מרבנן לאו אורחיה למידק [אף על פי שתלמיד חכם אין דרכו לדקדק], כיון דדק [שדקדק]דק [דקדק], וסומכים עליו.
The Gemara relates: There was a certain receipt of payment for a marriage contract upon which Rav Yirmeya bar Abba was signed. A woman whose name appeared on the receipt, who was seeking to collect payment of her marriage contract, said to him: It was not I, but another woman with the same name, who had this receipt written. He said to her: But it was you, and you are lying now. Abaye said: Although I said that it is not the manner of a Torah scholar to be careful about identifying women, once he is careful about such an identification and states positively that he recognizes a particular woman, he is careful.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםהערוך על סדר הש״סרשב״םתוספותראב״דאור זרוערמ״המהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) אָמַר אַבָּיֵי גהַאי צוּרְבָּא מֵרַבָּנַן דְּאָזֵיל לְקַדּוֹשֵׁי אִיתְּתָא נִידְבַּר עַם הָאָרֶץ בַּהֲדֵיהּ דִּלְמָא מְחַלְּפוּ לַהּ מִינֵּיהּ.:
Abaye said: A Torah scholar who goes to betroth a woman should take an ignoramus with him to establish a positive identity of the woman, lest people exchange another woman for her when given to him for marriage, taking advantage of his innocence.
ג. ג ראב״ד הלכות איסורי ביאה כ״א:ג׳
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םראב״דאור זרוערמ״המהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
ג ראב״ד הלכות איסורי ביאה כ״א:ג׳
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

דלמא מחלפו לה מיניה – משום דצורבא מרבנן לאו אורחיה למידק ולא להסתכל משום צניעות אבל עם הארץ מסתכל ודייק שאינו ביישן ולא מחלפו ליה שהוא מכירה יפה:
נידבר – לנהוג.
עם הארץ – שמסתכל ומכיר בנשים.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואגב כך אמר אביי: האי צורבא מרבנן דאזיל לקדושי איתתא [תלמיד חכם שהולך לקדש אשה], ראוי שנידבר [שיקח] עם הארץ בהדיה [איתו], דלמא מחלפו לה מיניה [שמא יחליפו לו אותה], שיסמכו על כך שאין דרכו להסתכל בנשים, ויתנו לו אישה אחרת. ולכן יקח עימו אדם שדרכו להסתכל בנשים.
Abaye said: A Torah scholar who goes to betroth a woman should take an ignoramus with him to establish a positive identity of the woman, lest people exchange another woman for her when given to him for marriage, taking advantage of his innocence.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םראב״דאור זרוערמ״המהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) וְהַבַּעַל נוֹתֵן שָׂכָר וְכוּ׳.: מַאי טַעְמָא דְּאָמַר קְרָא {דברים כ״ד:א׳} וְכָתַב וְנָתַן וְהָאִידָּנָא דְּלָא עָבְדִינַן הָכִי דשַׁדְיוּהוּ רַבָּנַן אַאִשָּׁה כִּי הֵיכִי דְּלָא לְשַׁהֲיֵיהּ.:
§ The mishna teaches that the husband gives the scribe’s wages for writing a bill of divorce. The Gemara asks: What is the reason for this? The Gemara answers: As the verse states: “When a man takes a wife and marries her, and it comes to pass, if she finds no favor in his eyes, because he has found some unseemly matter in her, he shall write her a scroll of severance and give it in her hand” (Deuteronomy 24:1). It is therefore the husband’s responsibility to have the bill of divorce written. The Gemara adds: But today, the reason that we do not do so, but instead have the woman pay the scribe, is that the Sages placed the burden upon the woman, so that the husband should not delay the divorce by refusing to pay the scribe.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםר״י מיגשרשב״םראב״ןראב״דאור זרוערמ״המהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

והאידנא דלא עבדינן הכי – דליתן בעל שכר משום דבעל מאחר שנכתב הגט אינו חושש אם מגיע לידה כל כך מהרה בשביל הכתובה שצריך לפרוע לה הלכך שדיוהו רבנן שכרה סופר על האשה דהיא תתן:
כי היכי דלא לשהייה – שתוציא גיטה מיד הסופר כדי שלא ישהה לה פרעון כתובתה. והשובר לאשה והבעל נותן את השכר והאשה נותנת את השכר מיבעי ליה הואיל דאיהי מקבלת 1 הפרעון מכתובתה. ומשני איידי דתנא רישא הבעל נותן תנא סיפא בעל נותן ולאו משום דוקא דודאי האשה נותנת שכר:
1. רבינו היה לו בכאן הגי׳ שהובא ברשב״ם ד״ה איידי.
והלוקח נותן שכר. כלומר שכר הסופר ודמי השטר. פשיטא. לא צריכה במוכר שדהו מפני רעתה, כגון שמוציאין בה הוצאה בכל שנה ושנה יתר ממה ששוין הפירות שמוציאין ממנה, מהו דתימא כיון דטובה היא לגבי דמוכר לזבונינהו ניהוי שכר הסופר ודמי השטר עליו, קמ״ל דאפילו הכי המוכר לעולם מפסיד הוא ולוקח לעולם מרויח, כדאמרינן אמרי אינשי זבנת קנית וזבין אוביד, וכיון שכן הלוקח נותן שכר הסופר ודמי השטר. ועוד שהשטר ראיה הוא לעמוד ביד הלוקח, ולפיכך הלוקח צריך ליתן שכר אותה ראיה:
ה״ג מאי טעמא דאמר קרא וכתב ונתן.
והאידנא דלא עבדינן הכי כו׳ – אלא נהגו שהאשה נותנת שכר.
דלא נשהייה – בשביל השכר שאינו רוצה ליתן ותתעגן.
איידי דתנא רישא כו׳ לא גרסינן ושיבוש הוא ויש מפרשים דאשובר קאי ולמימרא דאיהי יהבה השכר ולא הבעל ואיידי דתנא רישא בדידיה משום גט שהבעל נותן שכר תנא נמי בדידיה גבי שובר ולאו דוקא ואין זה שיטת גמרא למיתניה בדידיה שיקרא משום רישא.
דין נותני שכר הסופר. האשה נותנת שכר הגט כי היכי דלא ליעגנה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

והלוקח נותן שכר. כלומר שכר הסופר ודמי השטר. פשיטא. לא צריכא במוכר שדהו מפני רעתה. כגון שמוציאין בה הוצאה בכל שנה ושנה. יתר ממה ששוין הפירות שמוציאין ממנה מהו דתימא כיון דטובה למוכר לזבונינהו ניהוי דמי השטר ושכר הסופר עליו קמשמע לן דאפילו הכי המוכר לעולם מפסיד הוא והלוקח מרויח כדאמרינן התם אמרי אינשי זבנת קנית זבינת אפסדת וכיון שכן הלוקח נותן שכר הסופר ודמי השטר. ועוד שהשטר ראיה הוא לעמוד ביד הלוקח ולפיכך הלוקח צריך ליתן שכר אותה ראיה. כותבין שטר ללוה כו׳. פשיטא. לא צריכא בעסקא. פירוש דאף על גב דחציה בתורת פקדון הוא ואין (למלוה) ללוה ממנו ריוח ואם יהא בו הפסד אין הלוה חייב כלום ולא עוד אלא שאם ירצה בעל המעות ליטול מעותיו אין לו רשות בכך עד שיגיע זמן מכירת העיסקא אפילו הכי טובה היא למלוה ואין צריך להיות מדעתו ומסתברא לן דהאי נמי כשהעיד הלוה על עצמו שכבר קבל המעות אבל אם לא העיד על עצמו בכך אין העדים רשאים לכתוב ולחתום אלא מדעת שניהם. הרא״ם ז״ל.
ותוספות שאנץ פירש במציעא פרק קמא אההיא דאמרינן לכתחלה היכי כתבינן דפשיטא דפריך הכא אהלוה נותן שכר פריך. עיין שם.
*) ברי״ף גורס במעשה הראשונה רבה בר רב חנן ופה גורס רב ירמיה בר אבא.
א שנינו במשנה: והבעל נותן שכר הגט. ומסבירים: מאי טעמא [מה טעם הדבר]? — שאמר קרא [הכתוב]: ״וכתב גט כריתות... ונתן בידה״ (דברים כד, א), משמע שהוא צריך לכתוב, משלו. ומעירים: והאידנא דלא עבדינן הכי [ועכשיו שאין אנו עושים כך] אלא האשה היא המשלמת את שכר כתיבת הגט, הרי משום ששדיוהו רבנן [הטילוהו את שכר כתיבת הגט חכמים] על האשה כי היכי [כדי] שהבעל לא לשהייה [ישהה אותו, את הגט] בגלל עניינים של כסף, ויגרום לה להישאר עגונה.
§ The mishna teaches that the husband gives the scribe’s wages for writing a bill of divorce. The Gemara asks: What is the reason for this? The Gemara answers: As the verse states: “When a man takes a wife and marries her, and it comes to pass, if she finds no favor in his eyes, because he has found some unseemly matter in her, he shall write her a scroll of severance and give it in her hand” (Deuteronomy 24:1). It is therefore the husband’s responsibility to have the bill of divorce written. The Gemara adds: But today, the reason that we do not do so, but instead have the woman pay the scribe, is that the Sages placed the burden upon the woman, so that the husband should not delay the divorce by refusing to pay the scribe.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםר״י מיגשרשב״םראב״ןראב״דאור זרוערמ״המהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) כּוֹתְבִין שְׁטָר לַלֹּוֶה אַף עַל פִּי שֶׁאֵין מַלְוֶה עִמּוֹ וְכוּ׳.: פְּשִׁיטָא לָא צְרִיכָא בְּעִיסְקָא.:
The mishna teaches: A scribe may write a promissory note for a debtor who requests one, even if the creditor is not with him, and it is the debtor who gives the scribe his wages. The Gemara asks: Isn’t it obvious that the debtor pays the wages? After all, he is the beneficiary of the loan. The Gemara answers: No, it is necessary for the mishna to state this, as there are times when the loan is beneficial to the creditor as well, as in a case of a joint venture, where the creditor receives a share of the profits engendered by the money provided to the borrower (see Bava Metzia 104a).
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםר״י מיגשרשב״םראב״ןראב״דאור זרוערמ״המהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אע״פ שאין מלוה עמו – משום דזכות הוא למלוה וזכין לאדם שלא בפניו:
שיהא לוה עמו – משום דשטר חוב הוא לו ואין חבין לאדם אלא בפניו:
והלוה נותן שכר לסופר – משום דריוח שלו הוא שהוא מקבל ונצרך הוא:
פשיטא – דלוה נותן שכר דריוח שלו הוא:
לא צריכא דיהיב ליה בעסקא – שנותן לו ממון שיהא חצי הריוח שלו מהו דתימא הואיל דמלוה נוטל חצי הריוח יתן שכר לסופר קמ״ל דלא אלא הלוה יתן השכירות הואיל ונהנה מממון שלוה:
כותבין שטר למוכר אף על פי שאין לוקח עמו. מסתברא לן דדוקא דהיכא דהעיד על עצמו שכבר קיבל המעות מן הלוקח, שאין כאן חובה על הלוקח כלל כדי שיהא צריך להיות מדעתו, אבל אם לא העיד על עצמו שכבר קיבל המעות מן הלוקח, אין כותבין וחותמין אלא מדעת הלוקח, דחיישינן שמא אינו רוצה לקבל אותה לקיחה ולהדחיק את עצמו בנתינת הדמים, הילכך אם טעו העדים וכתבו שטר המכירה למוכר בלי קבול הדמים, כשיתבע אותו בדין ליתן לו הדמים צריך הוא להביא ראיה שהיתה מדעתו מכירה זו.
כותבין שטר ללוה אף על פי שאין מלוה עמו והלוה נותן שכר. פשיטא דלוה נותן שכר דהוא נהנה, אבל המלוה מה הנאה יש לו בהלואה. לא צריכא בעסקא. פי׳ דאף על גב דחציה בתורת פקדון הוא ואין למלוה ממנו ריוח ואם יהא בו הפסד אין הלוה חייב כלום, ולא עוד אלא שאם ירצה בעל המעות ליטול מעותיו אין לו רשות בכך עד שיגיע זמן מכירת העיסקא, אפילו הכי טובה היא למלוה ואין צריך להיות מדעתו.
[ויש לפרש] לא צריכא בעיסקא. דאף על גב דאית בה הנאה למלוה דשקיל פלגא דרווחא דעיסקא, קמ״ל דיותר נהנה בו הלוה שאין לו יכולת ומשתכר בשל אחרים. ומסתברא לן דהא נמי בשהעיד הלוה על עצמו שכבר קיבל המעות, אבל אם לא העיד על עצמו בכך אין העדים רשאין לכתוב ולחתום אלא מדעת שניהם:
עיסקא – מעות למחצית שכר.
והלוה נותן שכר השטר ואפילו עביד בעיסקא למחצית שכר.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ב שנינו במשנה שכותבין שטר ללוה אף על פי שאין מלוה עמו והלווה משלם עבור השטר. ואומרים: פשיטא [פשוט] שכך הוא, שהרי הוא הזקוק להלוואה ומרויח ממנה! ומשיבים: לא צריכא [נצרכה] אלא בעיסקא שהם עושים שותפות ביניהם בכסף זה, לומר שאף על פי שיש בכך צד רווח גם למלוה, מכל מקום בעיקרו של דבר הלוואה היא, ועיקר ההנאה הוא ללווה.
The mishna teaches: A scribe may write a promissory note for a debtor who requests one, even if the creditor is not with him, and it is the debtor who gives the scribe his wages. The Gemara asks: Isn’t it obvious that the debtor pays the wages? After all, he is the beneficiary of the loan. The Gemara answers: No, it is necessary for the mishna to state this, as there are times when the loan is beneficial to the creditor as well, as in a case of a joint venture, where the creditor receives a share of the profits engendered by the money provided to the borrower (see Bava Metzia 104a).
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםר״י מיגשרשב״םראב״ןראב״דאור זרוערמ״המהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) כּוֹתְבִין שְׁטָר לַמּוֹכֵר אַף עַל פִּי שֶׁאֵין לוֹקֵחַ וְכוּ׳.: פְּשִׁיטָא לָא צְרִיכָא הבְּמוֹכֵר שָׂדֵהוּ מִפְּנֵי רָעָתָהּ.:
The mishna teaches: A scribe may write a bill of sale for a seller of property who requests one, even if the purchaser is not with him when he presents his request, and it is the purchaser who provides the scribe’s wages. The Gemara asks: Isn’t it obvious that the purchaser pays the wages? After all, he is the beneficiary of the sale. The Gemara answers: No, it is necessary for the mishna to state this, as sometimes the sale is beneficial to the seller as well, as in a case of one who sells a field because of its poor quality, as he is anxious to be rid of it.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םראב״ןראב״דאור זרוערמ״המהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אע״פ שאין הלוקח עמו – דזכות הוא לו שקונה:
עד שיהא המוכר עמו – דחוב הוא לו:
והלוקח נותן את השכר – בשביל שהוא זוכה שקונה:
פשיטא – דלוקח נותן שכר שהוא זוכה:
לא צריכא במוכר שדהו מפני רעתה – שמס שלה גדול מהו דתימא זכות הוא לו שמוכר והוא יתן השכר קמ״ל דהלוקח נותן דכל קנייה זכות הוא:
מפני רעתה – מום גדול שבה או רחוקה ממנו וסד״א יתן הוא שכר דהנאה דידיה הוא וכדכתיב הקונה אל ישמח והמוכר אל יתאבל (יחזקאל ז) וכדאמרי אינשי (בבא מציעא דף נא.) זבנת קנית זבין אוביד.
והלוקח נותן שכר שטר המכירה ואפילו מוכר שדהו מפני רעתה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

כותבין שטר למוכר ואף על פי שאין הלוקח עמו. מסתברא לן דדוקא היכא דהעיד על עצמו שכבר קבל הדמים מן הלוקח שאין כאן חובה על הלוקח כלל כדי שיהא צריך להיות מדעתו אבל אם לא העיד שכבר קבל הדמים מן הלוקח אין כותבין וחותמין אלא מדעת הלוקח דחיישינן שמא אינו רוצה הלוקח לקבל אותה לקיחה ולהרחיק את עצמו בנתינת הדמים הילכך אם טעו עדים וכתבו שטר המכירה למוכר בלי קבול דמים כשיתבע אותו בדין ליתן לו הדמים צריך להביא ראיה שמדעתו היתה מכירה זו. הרא״ם ז״ל.
וכבר האריך בזה הרשב״א. גם הר״ן ז״ל. ככתוב לעיל.
ג ועוד שנינו במשנה שכותבין שטר למוכר אף על פי שאין לוקח עמו, והקונה משלם עבור השטר. ותוהים: פשיטא [פשוט], מובן מאליו שהקונה הוא המשלם, שהרי הוא הזוכה בדבר! ומשיבים: לא צריכא [נצרכה] אלא במוכר שדהו מפני רעתה, שאפשר היה לחשוב שהנאה היא למוכר המצליח להיפטר מן השדה.
The mishna teaches: A scribe may write a bill of sale for a seller of property who requests one, even if the purchaser is not with him when he presents his request, and it is the purchaser who provides the scribe’s wages. The Gemara asks: Isn’t it obvious that the purchaser pays the wages? After all, he is the beneficiary of the sale. The Gemara answers: No, it is necessary for the mishna to state this, as sometimes the sale is beneficial to the seller as well, as in a case of one who sells a field because of its poor quality, as he is anxious to be rid of it.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םראב״ןראב״דאור זרוערמ״המהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) אֵין כּוֹתְבִין שְׁטָרֵי אֵירוּסִין וְכוּ׳.: פְּשִׁיטָא לָא צְרִיכָא דַּאֲפִילּוּ צוּרְבָּא מֵרַבָּנַן דְּנִיחָא לֵיהּ לַחֲמוּהּ לְקָרוֹבֵיהּ.:
The mishna teaches: A scribe may not write documents of betrothal and documents of marriage except with the consent of both the groom and the bride, and it is the groom who provides the scribe’s wages. The Gemara asks: Isn’t it obvious that the groom pays the wages? After all, he is the one acquiring his betrothed. The Gemara answers: No, it is necessary for the mishna to state this, to teach us that it applies even when the groom is a Torah scholar, in which case it gives his father-in-law satisfaction to bring him into his family by having him marry his daughter. Even in such a case, where the bride’s family is a beneficiary, it is the groom who pays the wages.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםר״י מיגשרשב״םראב״ןראב״דאור זרוערמ״המהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

פשיטא – דאין כותבין אלא מדעת שניהן עד שיתרצו שניהן:
לא צריכא דאפילו צורבא מרבנן – ס״ד אמינא כותבין שלא מדעתה דכיון דצורבא מרבנן הוא תתרצה בהנהו קדושין כשיגיע לידה קמ״ל דאפי׳ הכי אין כותבין אלא מדעת שניהן. והחתן נותן שכר:
אין כותבין שטרי אירוסין ונשואין אלא מדעת שניהם. פי׳ לפי שהוא דבר שאי אפשר לו להיות עד שיסכימו שניהם על כך וירצה כל אחד מהן להזדווג לחבירו. ואם תאמר פשיטא הלא דבר ידוע הוא שאם יכתבו ויחתמו שלא מדעת שניהם אלא מדעת אחד מהם הא ודאי עדות שקר היא. יש להשיב דסיפא אצטריכא ליה והחתן נותן שכר. ואמרינן בגמרא פשיטא. כלומר פשיטא דחתן נותן שכר שהרי הוא הקונה את האשה והראיה שלו היא ולא האשה קונה אותו. ומהדרינן לא צריכא דאפילו אם הוא החתן צורבא מרבנן, מהו דתימא כיון שהדבר ידוע שטובה היא לה להזדווג לו נהוי דמי השטר ושכר הסופר עליה, קא משמע לן דאפילו הכי החתן נותן דמים הואיל והוא הקונה את האשה:
אפי׳ צורבא מרבנן – החתן סד״א חמיו יתן כל השכר שהרי משיא בתו לתלמיד חכם.
והחתן נותן שכר אירוסין וכתובהא ואפילו צורבא מרבנן.
א. היינו שטרי נישואין דמתניתין כדפי׳ רשב״ם.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אין כותבין שטרי אירוסין ונשואין כו׳. פירוש לפי שהוא דבר שאי אפשר לו להיות אלא שיסכימו שניהם על כך וירצה כל אחד מהן להזדווג לחברו. ואם תאמר פשיטא הלא דבר ידוע הוא שאם יכתבו ויחתמו שלא מדעת שניהם אלא מדעת אחד מהם הא ודאי עדות שקר היא. יש להשיב דסיפא אצטריכא ליה והחתן נותן שכר. ואמרינן בגמרא פשיטא כלומר פשיטא דחתן נותן שכר שהרי הוא הקונה את האשה והראיה שלו היא ולא האשה קונה אותו. ומהדרינן לא צריכא דאפילו אם הוא החתן צורבא מרבנן מהו דתימא כיון שהדבר ידוע שטובה היא לה להזדווג לו נהוי דמי השטר ושכר הסופר עליה קא משמע לן דאפילו הכי החתן נותן דמים הואיל והוא הקונה את האשה. אין כותבין שטר אריסות וקבלנות אלא מדעת שניהם. פירוש לפי שגם זה הדבר אי אפשר להיות אלא עד שיסכימו שניהם על כך זה בהקנאתו לאריס חלק משדהו לפירות בשכר עבודתו וזה בקבול העבודה על עצמו. ואם תאמר הא נמי פשיטא. יש להשיב דסיפא אצטריכא ליה והמקבל נותן שכר וכדפרישנא לעיל לענין שטרי אירוסין ונשואין. ודייקינן בגמרא אהא דקתני והמקבל נותן שכר פשיטא דהוא נותן שכר שהרי הוא הקונה חלק מן השדה לאכול פירותיו ובעל השדה מקנהו וכיון שכן פשיטא דמקבל נותן שכר שהראיה שלו היא. ום הדרינן לא צריכא בכיירא כלומר כשהיתה אותה שדה מכויירת ולא נעבדה זה כמה שנים מהו דתימא כיון דטובה היא לבעל השדה להחזיר העבודה ניהוי דמי השטר ושכר הסופר על בעל השדה קמשמע לן דאפילו הכי כיון שהקבלן הוא הקונה חלק לפירותיו מן השדה הראיה שלו היא והוא נותן שכר. אין כותבין שטרי בירורין אלא מדעת שניהם פירוש למאן דמתרגם ליה בשטרי טענתא שהוא שימוש בית דין שכותבין בו טען פלוני כך וכך השיבו פלוני כך וכך ודאי אי אפשר ליכתב עד שיטעון כל אחד מהם ולמאן דמפרש לה זה בורר לו אחד וזה בורר לו אחד גם זה אי אפשר שיכתב ויחתם עליו עד שיקבל כל אחד מהם על עצמו הדיין שבירר לו. ואם תאמר פשיטא הא נמי יש להשיב דסיפא אצטריכא ליה ושניהם נותנים שכר וכענין מה שפירשו לעיל. רבי שמעון בן גמליאל אומר לשניהן כותבין שנים לזה בזכיותיו בפני עצמו ולזה בזכיותיו בפני עצמו. ודייקינן לימא בכופין על מדת סדום קמפלגי דתנא קמא סבר שטר אחד כותבין לשניהם וכותבין בו זכות כל אחד וחובתו ומשתתפים שניהם בשכר הסופר ודמי השטר ומי שאומר (שניהם) איני רוצה להשתתף עמך בשטר אלא כתוב שלך לבד ואני שלי לבד מדת סדום היא שאינו רוצה שיהנה חברו מחמתו בדבר שאין בו עליו הפסד וכופין אותו ע״כ. ורבי שמעון בן גמליאל סבר אין כופין. ומהדרינן לא דכולי עלמא כופין על מדת סדום ורבי שמעון בן גמליאל סבר דהאי לאו מדת סדום היא דאמר ליה לא בעינא דליהוי זכותך גבי זכותי בחד שטרא דבכל עידן דמצטרכנא ליה לעיוני ביה בדינא קאמרת לי נפקי עמי בבי דינא ודמי עלי כאריה ערבה כלומר כמו ארי השוכן במקום רבה שהוא מקום ציה. ויש לפרש ערבה כמו דוב אורב הוא לי ארי במסתרים. ויש מי שפירש דהאי דאמרינן בהני (בלהי) כולהו פשיטא דאעיקר מילתא קאי דקתני בה אין כותבין אלא מדעת שניהם. והאי פירושא לא דאיק חדא דהיכי סליק אדעתין לענין אירוסין ונשואין היכא דהוי חתן צורבא מרבנן שכותבין שלא מדעת שניהם אלא מדעת החתן בלחוד והא ודאי עדות שקר היא. ועוד מדחזינן לענין שטר ברורין דקתני בה ושניהם נותנים שכר ואיפליגו בה תנא קמא ורבי שמעון בן גמליאל ולא אמרינן עלה בגמרא פשיטא מכלל דהנך דאמרינן בה פשיטא לאו לעיקר מילתא קאי אלא אנתינת שכר בלחוד הוא דקאי דאי סלקא רעתך דאעיקר מילתא קאי הכי נמי לימא פשיטא אלא לאו שמע מינה דהאי דאמרינן פשיטא לא קאי אלא אנתינת שכר בלחוד והכא כיון דאיפליגו בה תנא קמא ורבי שמעון בן גמליאל דתנא קמא סבר שטר אחד כותבין ונותנים בין שניהם השכר ורבי שמעון בן גמליאל סבר שנים כותבין ונותן זה שכר שטר גמור בפני עצמו וזה שכר שטר גמור בפני עצמו ליכא למימר בה פשיטא הרי אתברר לך דהאי פירושא לא דאיק. והפירוש שפירשנו הוא הנכון. עד כאן לשון הרא״ם ז״ל.
והר״ן ז״ל כתב וזה לשונו: במצאת למד בדיני האסמכתא שלשה חלוקים בידו לגמרי היינו אם אוביר ולא אעביד לא הויא אסמכתא. ומיהו כבר כתבתי בסוף פרק איזהו נשך שדעת רבינו האיי גאון ז״ל דאפילו היכא דבידו לגמרי בעלמא הויא אסמכתא אלא דבאם אוביר תקנת חכמים היא עיין שם. וזהו דין ראשון בידו ולאו בידו אסמכתא היא והיינו אם לא פרעתיך ליום פלוני אפרע חובך כך וכך יין. סתם וזהו דין שני לאו בידו כלל לא הויא אסמכתא והיינו כולהו תנאים שבין אדם לחברו בתולה על דעת אחרים ומשום האי טעמא הוא שמתנה שומר חנם להיות כשואל שכיון שהתנה בדבר שאין בידו כלל דהיינו אונסין תולה בדעת אחר הוי ולא הוי אסמכתא. וזהו דין שלישי ואף בתולה על דעת עצמו יש לומר שאינה אסמכתא אלא באם לא אעשה ולא עשה כגון אם לא באתי ולא בא אבל במתנה ואומר אם אבא ובא מכיון שעשה מעשה גמר והקנה זהו הדרך המחוור בדיני האסמכתא. וראיתי לרשב״א ז״ל ולאחרים שכללו כלל אחר לעצמן ואמרו דמכלהו תנאים ליכא לאקשויי לאסמכתא דכי אמרינן אסמכתא הני מילי בשאינו רוצה שיתקיים המעשה אלא שהם מתנים על דרך קנס כגון אם לא אתינא ליבטלן זכוותי וכן אם לא נתתי מכאן ועד יום פלוני תן לו שטרו שאין דעת המתנה שיתקיים המעשה אבל במתנה עם חברו אם תעשה כך אתן לך כך הרי דעתו בקיום המעשה ולאו אסמכתא היא והיינו תנאי בני גד אם יעברו ונתתם שדעתם של משה וישראל היא שיעברו ותנתן להם ארץ הגלעד ויפה אמרו. אלא שקשה לי לדבריהם משחק בקוביא דמסקינן בפרק זה בורר דלאו אסמכתא היא והא התם אין אחד מהם רוצה בקיום המעשה שירויח חברו את מעותיו. ולפי דעתי צריכים הם בזו לאותו טעם שכתבנו למעלה דתולה בדעת אחרים לאו אסמכתא היא ומן הטעם שכתבנו או שהם סוברים כדברי רבינו תם ז״ל שכתב בספר הישר דבשנים שהמרו זה את זה ליכא אסמכתא דמתוך שכל אחד רוצה לקנות גמר ומקנה.
והוי יודע שלא הוזכרה אסמכתא בתלמוד אלא בדיני ממונות אבל בגיטין וקדושין לא שכמה פעמים נזכר אם לא באתי אם אעבור מכנגד פניך שלשים יום ולא בטלו דבריו משום אסמכתא וכתבו בשם הר״ר יונה בר יוסף ז״ל דהיינו טעמא משום דלא אמרינן אסמכתא אלא בענין שיש לומר דמתוך שהיה צריך לאותו דבר התנה ולא גמר ומקנה במכירה והלואה וכיוצא בהם שבמכירה יש לומר מתוך שהיה צריך למעות והלה לא רצה לתת לו אלא אם כן עושה שדהו מכר והוא אומר שדי מכורה לך אם לא אעשה כך איכא למימר דלא גמר ומקנה אלא שהוא סומך שיעשה כך. וכן בפרע מקצת חובו שאין הלה רוצה להאריך לו הזמן אלא אם כן יתנה שאם לא יפרענו עד יום פלוני שיחזיר לו את שטרו. וכן במקבל שדה מחברו שאין הלה רוצה למסור לו את השדה אלא אם כן יתנה שאם אוביר אתן אלפא זוזי. וכן במאן דאזיל לפרותא דזולשפט שאין הלה רוצה למסור לו מעותיו שישתכר בהם אלא אם כן מקבל עליו פסידא וכן כולם אבל בגיטין וקדושין שמדעת עצמו הוא עושה גם אינו גומר לקדש ולגרש למה הוא עושה ומתנה וסומך שלא יעשה ומשום הכי לית בהו אסמכתא. אלו דבריו ז״ל. ודבריו נבוכים הם. ולפי דרך זה אף במתנה לית בה משום אסמכתא. עד כאן לשונו.
מדחזינן לפלוגתייהו דרבי יוסי ורבי יהודה לענין אסמכתא אי קניא אי לא קניא מכלל דהיכא דאמר ליה בלשון אסמכתא דכולי עלמא יתן (וגבי) גבי ליה שטרא כוליה מיניה ולא מגבה ליה מלוה האי מקצת דפרע ליה השתא אף על גב דקא רווח מלוה בהם האי מקצת ואשתכח דקשקיל מיניה טפי מהלוואתו הא מילתא שריא ולית בה משום חשש רבית וטעמא דמילתא דכי אמרינן רבית הוא ואסור הני מילי היכא דהויא ההיא תוספת דקשקיל אגר נטר ליה וכד מעיינת לה להא מילתא לא משכחת בה אגר נטר לי כלל דהא אלו פרע ליה לוה למלוה במשלם זימנא דקצב ליה מאי דאשתייר ליה גביה מהאי שטרא הוה שקיל ליה מלוה בלי תוספת (וכי לא פרע ליה במשלם זימנא ההוא מידי דאשתייר גביה הוא דקמהדר ליה שליש לשטרא וגבי ליה לכולי מיניה וכיון דאלו פרע ליה במשלם זימניה ההוא מידי דאשתייר ליה גביה הוה שקיל ליה מלוה בלי תוספת) אשתכח דלא קמטיא ליה הנאה למלוה מחמת האי זימנא ולא יהיב ליה מידי כד מהדר ליה שליש לשטר המלוה וגבי ליה לכוליה מלוה דאלו הוה מרווח ליה זימנא אחרינא הויא לה לההיא תוספת אגר ההוא זימנא אחרינא דמרווח ליה אבל השתא דלא קא מרווח ליה זימנא אחרינא אלא קשקיל מיניה כולי שטרא במשלם זימנא קמא אשתכח דליכא הכא אגר נטר ליה דהא האי תוספת דקשקיל מיניה לאו שכר זימנא קמא דארווח ליה מדחזינן דאלו יהיב ליה במשלם זימנא ההוא מידי דאשתייר ליה למלוה גביה מהאי שטרא לא הוה קשקיל ליה מלוה להאי תוספת מיניה וכי מטי זימנא ולא פרע ליה דקשקיל ליה מלוה לכוליה שטרא הא לא קא מרווח ליה זימנא אחרינא כי היכי דלהוי האי תוספת דקשקיל מיניה אגר ההוא זימנא אחרינא דקא מרווח ליה וכיון דליכא הכא אגר נטר לי משום הכי שרי ולית בה משום חשש רבית. הרא״ם ז״ל.
עיין בתשובת הרשב״א ז״ל סימן תרנ״א ובהגהות המרדכי למסכת מציעא (דף ק״נ ע״ב).
ד עוד שנינו במשנה שאין כותבין שטרי אירוסין אלא מדעת שניהם, והחתן נותן שכר. ואומרים: פשיטא [פשוט] שכך הוא, שהרי שטר שיש בו תנאים משני הצדדים — צריכים שניהם להסכים עליו. וגם הדין שהחתן ישלם — פשוט הוא, שהרי הוא המקדש או הנושא אשה! ומשיבים: לא צריכא [נצרכה] אלא לומר שאפילו היה זה צורבא מרבנן [תלמיד חכם], דניחא ליה לחמוה לקרוביה [שנוח לו לחמיו לקרב אותו], והיה מקום לומר שאולי יכול החתן לכתוב את השטר לבדו, וכן דמי השטר יהיו על משפחת הכלה. לכן נאמר שבכל מקרה הדין כן.
The mishna teaches: A scribe may not write documents of betrothal and documents of marriage except with the consent of both the groom and the bride, and it is the groom who provides the scribe’s wages. The Gemara asks: Isn’t it obvious that the groom pays the wages? After all, he is the one acquiring his betrothed. The Gemara answers: No, it is necessary for the mishna to state this, to teach us that it applies even when the groom is a Torah scholar, in which case it gives his father-in-law satisfaction to bring him into his family by having him marry his daughter. Even in such a case, where the bride’s family is a beneficiary, it is the groom who pays the wages.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםר״י מיגשרשב״םראב״ןראב״דאור זרוערמ״המהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(8) אֵין כּוֹתְבִין שְׁטַר אֲרִיסוּת וְקַבְּלָנוּת וְכוּ׳.: פְּשִׁיטָא לָא צְרִיכָא בְּבוּרָה.:
The mishna teaches: A scribe may not write contracts for sharecroppers and contractors except with the consent of both parties, i.e., the sharecropper or contractor and the one who hires him, and it is the sharecropper or contractor who provides the scribe’s wages. The Gemara asks: Isn’t it obvious that the contractor pays the wages? After all, the contract details his rights to the field. The Gemara answers: No, it is necessary for the mishna to state this, as sometimes the deal is detrimental to the contractor, as in the case of a fallow field. It might have been thought that in this case the cost of the document is borne by the landowner.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםר״י מיגשרשב״םראב״דאור זרוערמ״המהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אין כותבין שטרי אריסות – כגון שנתן פלוני לפלוני את שדהו למחצה לשליש ולרביע. או שטר קבלנות שמקבל שדהו בכך וכך כורין לשנה אלא מדעת שניהן והמקבל נותן את השכר לכותב השטר משום דאיהו משתכר:
פשיטא – דמקבל נותן שכר דנהנה:
לא צריכא בבורה – בשדה שהיתה בורה מזמן גדול מהו דתימא ריוח דנותן הוא שמתקן שדהו הרבה והוא יתן קמ״ל דלא:
אין כותבין שטר אריסות וקבלנות אלא מדעת שניהם. פי׳ לפי שגם זה הדבר אי אפשר להיות אלא עד שיסכימו שניהם על כך, זה בהקנאתו לאריס חלק משדהו לפירות בשכר עבודתו וזה בקבול העבודה על עצמו. ואם תאמר הא נמי פשיטא. יש להשיב דסיפא אצטריכא ליה והמקבל נותן שכר, וכדפרישנא לעיל לענין שטרי אירוסין ונשואין. ודייקינן בגמרא אהא דקתני והמקבל נותן שכר, פשיטא דהוא נותן שכר שהרי הוא הקונה חלק מן השדה לאכול פירותיו ובעל השדה מקנהו, וכיון שכן פשיטא דמקבל נותן שכר שהראיה שלו היא. ומהדרינן לא צריכא אפילו בבורה. כלומר כשהיתה אותה שדה מבויירת ולא נעבדה זה כמה שנים, מהו דתימא כיון דטובה היא לבעל השדה להחזיר העבודה ניהוי דמי השטר ושכר הסופר על בעל השדה, קמ״ל דאפילו הכי כיון שהקבלן הוא הקונה חלק לפירותיו מן השדה הראיה שלו היא והוא נותן שכר:
בבורה – שצריך להובירה שנה או שנתים ואין ריוח עתה למקבל.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ה ועוד שנינו במשנה שאין כותבין שטר אריסות וקבלנות אלא מדעת שניהם, ושניהם משלמים עבור השטר. ותוהים: פשיטא [פשוט] שכך הוא! ומשיבים: לא צריכא [נצרכה] אלא לומר שאפילו בשדה בורה, שאפשר היה לחשוב שבעל השדה מעוניין להשכיר יותר משהאריס רוצה לשכור, הדין כן.
The mishna teaches: A scribe may not write contracts for sharecroppers and contractors except with the consent of both parties, i.e., the sharecropper or contractor and the one who hires him, and it is the sharecropper or contractor who provides the scribe’s wages. The Gemara asks: Isn’t it obvious that the contractor pays the wages? After all, the contract details his rights to the field. The Gemara answers: No, it is necessary for the mishna to state this, as sometimes the deal is detrimental to the contractor, as in the case of a fallow field. It might have been thought that in this case the cost of the document is borne by the landowner.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםר״י מיגשרשב״םראב״דאור זרוערמ״המהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(9) אֵין כּוֹתְבִין שְׁטָרֵי בֵירוּרִין אֶלָּא מִדַּעַת שְׁנֵיהֶם וְכוּ׳.: מַאי שְׁטָרֵי בֵירוּרִין הָכָא תַּרְגִּימוּ שְׁטָרֵי טַעֲנָתָא רַב יִרְמְיָה בַּר אַבָּא אָמַר וזֶה בּוֹרֵר לוֹ אֶחָד וְזֶה בּוֹרֵר לוֹ אֶחָד.:
The mishna teaches: A scribe may not write documents testifying to arbitration or any other court enactment except with the consent of both parties to the litigation. The Gemara asks: What is meant by documents testifying to arbitration? Here in Babylonia the Sages interpreted it to mean documents recording the claims of the two parties to the litigation. Rav Yirmeya bar Abba says: A document testifying to arbitration is one that records the procedure in which the composition of the court is chosen, as described in tractate Sanhedrin (23a), whereby this litigant chooses one judge and that litigant chooses one judge, and these two judges choose the third one.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםר״י מיגשרשב״םראב״דאור זרוערמ״הבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הכא – בבבל:
תרגימו שטרי טענתא – שזה בורר אחד נאמן שמקבל טענותיהן וכותבן וזה בורר לו אחד שמקבל טענותיו וכותבן כדי שלא יתחלפו טענותיהן ונותנין לכל אחד טענותיו ואותן של חבירו והולכין לב״ד:
רב ירמיה בר אבא אמר – היינו שטרי בירורין שכותבין שזה בירר לו דיין פלוני וזה בירר לו דיין פלוני ולהכי כותבין שאם יתחייב האחד שלא יוכל לומר אני לא קבלתי עלי פלוני להיות ב״ד:
אין כותבין שטרי בירורין אלא מדעת שניהם. פי׳ למאן דמתרגם ליה בשטרי טענתא שהוא שימוש ב״ד שכותבין בו טען פלוני כך וכך השיבו פלוני כך וכך, ודאי אי אפשר ליכתב עד שיטעון כל אחד מהם. ולמאן דמפרש לה זה בורר לו אחד וזה בורר לו אחד, גם זה אי אפשר שיכתב ויחתם עליו עד שיקבל כל אחד מהם על עצמו הדיין שבירר לו. ואם תאמר פשיטא. הא נמי יש להשיב דסיפא אצטריכא ליה ושניהם נותנים שכר, וכענין מה שפירשנו לעיל.
הכא תרגימו – בבבל.
שטרי טענתא – שני סופרי הדיינין היו כותבין טענות אנשי הריב כדי שלא יהו טוענין וחוזרין וטוענין ועל פי אותן טענות פוסקין הדיינין את דינם.
זה בורר לו – דיין אחד כו׳ והיו כותבין בשטר פלוני בירר לו דיין פלוני ופלוני בירר לו את פלוני.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

זהו ביאור המשנה ופסק שלה ודברים שנכנסו תחתיה בגמרא אלו הן:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ו שנינו במשנה שאין כותבין שטרי בירורין אלא מדעת שניהם. ומבררים: מאי [מה פירוש] ״שטרי בירורין״? הכא תרגימו [כאן בבבל תרגמו]: שטרי טענתא [טענות], כלומר, מסמך שכותבים בו בית הדין מה טוען כל אחד מהצדדים, כדי שלא יוכלו לחזור בהם ולטעון דברים אחרים. רב ירמיה בר אבא אמר: הכוונה היא למקרה בו אין שני הצדדים מסכימים מי ידון ביניהם, ואז זה בורר לו דיין אחד וזה בורר לו אחד ושני הדיינים בוררים להם דיין שלישי שידון איתם. ואת הענין הזה צריכים לכתוב, כדי שלא יוכלו לחזור בהם, ומשום כך גם לא ניתן לכותבו שלא מדעת שניהם.
The mishna teaches: A scribe may not write documents testifying to arbitration or any other court enactment except with the consent of both parties to the litigation. The Gemara asks: What is meant by documents testifying to arbitration? Here in Babylonia the Sages interpreted it to mean documents recording the claims of the two parties to the litigation. Rav Yirmeya bar Abba says: A document testifying to arbitration is one that records the procedure in which the composition of the court is chosen, as described in tractate Sanhedrin (23a), whereby this litigant chooses one judge and that litigant chooses one judge, and these two judges choose the third one.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםר״י מיגשרשב״םראב״דאור זרוערמ״הבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(10) ר״שרַבָּן שִׁמְעוֹן בֶּן גַּמְלִיאֵל אוֹמֵר לִשְׁנֵיהֶם כּוֹתְבִין שְׁנַיִם לְזֶה בְּעַצְמוֹ וּלְזֶה בְּעַצְמוֹ.: לֵימָא בְּכוֹפִין עַל מִדַּת סְדוֹם קָא מִיפַּלְגִי.
§ The mishna teaches that Rabban Shimon ben Gamliel says: The scribe writes two documents for the two parties, one for this one by himself and one for that one by himself. The Gemara analyzes the disagreement between Rabban Shimon ben Gamliel and the first tanna, who did not call for two separate documents: Shall we say that they disagree with regard to the principle that the court coerces people to prevent conduct characteristic of Sodom, i.e., selfish behavior? That is, the case is where one of the litigants does not want to contribute to the writing of a joint document, and insists that each litigant pay to have his own document written, which would entail an additional expenditure on the part of the other party.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםר״י מיגשרשב״םראב״דאור זרוערמ״הרמב״ןרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

רשב״ג אומר לשניהן כותבין לזה בפני עצמו – טענותיו ולא טענותיו של חבירו והכי נמי לאידך שלא יתחלפו טענותיהם:
דמר סבר – ת״ק:
כופין על מדת סדום – שאם אמר האחד איני רוצה ליתן אלא מחצית שכירות הסופר לפי שיכולין כל טענותיו להיכתב בשטר אחד ויתן בעל דיני חצי השכר וחבירו יאמר איני רוצה שיכתבו טענותי עם טענותיו אלא יכתבו לו טענותיו לבד בשטר אחר ויתן הוא כל שכירות כתיבת שטרו ואני אתן כל שכירות כתיבת שטר טענותי אין שומעין לו דזה מדת סדום שלי שלי ושלך שלך אלא יכתבו לשניהן כל טענותם בשטר אחד או שטר בירור ב״ד ויתנו שניהן שכירות של שטר אחד בלבד:
רבן שמעון בן גמליאל אומר לשניהן כותבין שנים, לזה בזכיותיו בפני עצמו ולזה בזכיותיו בפני עצמו. ודייקינן לימא בכופין על מדת סדום קמפלגי, דתנא קמא סבר שטר אחד כותבין לשניהם וכותבין בו זכות כל אחד וחובתו ומשתתפים שניהם בשכר הסופר ודמי השטר, ומי שאומר מהן איני רוצה להשתתף עמך בשטר אלא כתוב שלך לבד ואני שלי לבד, מדת סדום היא שאינו רוצה שיהנה חבירו מחמתו בדבר שאין בו עליו הפסד וכופין אותו על כך. ורשב״ג סבר אין כופין. ומהדרינן לא דכולי עלמא כופין על מדת סדום, ורשב״ג סבר דהאי לאו מדת סדום היא, דאמר ליה לא בעינא דליהוי זכותך גבי זכותי בחד שטרא, דבכל עידן דמצטרכנא ליה לעיוני בבי דינא קאמרת לי תא אפקיה עמי בבי דינא, ודמית עלי כאריה ערבה. כלומר כמו ארי השוכן במקום ערבה שהוא מקום ציה.
לימא בכופין על מדת סדום קמיפלגי – מדת סדום כדתנן (אבות פ״ה מ״י) האומר שלי שלי שלך שלך זו מדה בינונית ויש אומרים זו מדת סדום לימא ת״ק סבר שניהם נותנין שכר ונותנין שטר אחד בין שניהם ואם יאמר אחד מהם לא אתן השכר כי אני חפץ שיהא לי שטר אחד לבדי ולך שטר אחר ויהיה שלי שלי ושלך שלך כופין אותו ועושין אחד כי מה שאמר מדת סדום היא ור״ש [ב״ג] סבר אין כופין.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

לימא בכופין על מדת סדום קא מיפלגי – תמהני אדרבה קשיא מאי טעמייהו דרבנן, דילמא אם נכתוב לאחר יכפור ויזקיקנו לזה להתעצ׳ עמו בב״ד והיאך נכרחנו לזה להתפיס זכותו ביד אחר ואפילו אם אתה מוצא שום טעם בדברי חכמים האיך הקשו בגמ׳ שזו מדת סדום היא.
ונראה לי בשאומר אחד מהן ניתן שניהם השכר ויהא השטר מונח בידך לזכות שנינו והשני אומר לא כי אלא שטר לעצמי אני רוצה וזו מדת סדום היא הואיל וזכותו בידו ואף ע״פ כן חלק רבן שמעון בן גמליאל ואמר אתה אומר לי כל היום להוציא לך זכותך שאתה צריך לו ותראה זכותי ותריב עמי ואין הלכה כמותו.
הא דאמרינן: לימא בכופין על מדת סדום קא מיפלגי. איכא למידק, ומאי מדת סדום איכא הכא, אדרבא מדת כל אדם היא (כדי) [כך], שאין אדם רוצה להעמיד זכיותיו ביד בעל דינו ולא אפילו ביד שליש, וכל שהוא צריך להן שילך וישאל מיד שליש. ותירץ הרמב״ן ז״ל, דהכא בשאומר לו חבירו נכתוב שנינו כאחד ויעמוד שטרא בידך.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ז עוד שנינו במשנה שרבן שמעון בן גמליאל אומר: אם רצה אחד מהם, לשניהם כותבין שנים, כלומר, כותבים שני שטרי בירורין, לזה בעצמו ולזה בעצמו. ושואלים: לימא [האם לומר] בהסבר מחלוקתם, שבשאלה העקרונית, האם בית דין כופין על מדת סדום קא מיפלגי [חלוקים הם], וכגון כאן, שאדם מסרב להשתתף בשטר אחד בו מצויות טענות שניהם, למרות שאינו מפסיד בכך דבר, בטענה שרצונו בשטר לעצמו,
§ The mishna teaches that Rabban Shimon ben Gamliel says: The scribe writes two documents for the two parties, one for this one by himself and one for that one by himself. The Gemara analyzes the disagreement between Rabban Shimon ben Gamliel and the first tanna, who did not call for two separate documents: Shall we say that they disagree with regard to the principle that the court coerces people to prevent conduct characteristic of Sodom, i.e., selfish behavior? That is, the case is where one of the litigants does not want to contribute to the writing of a joint document, and insists that each litigant pay to have his own document written, which would entail an additional expenditure on the part of the other party.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםר״י מיגשרשב״םראב״דאור זרוערמ״הרמב״ןרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(11) דְּמָר סָבַר כּוֹפִין וּמַר סָבַר אֵין כּוֹפִין.
The dispute is then as follows: As one Sage, the first tanna, holds that the court coerces people to prevent this conduct, so the obstinate litigant is forced to pay his share of a joint document, and one Sage, Rabban Shimon ben Gamliel, holds that the court does not coerce people to prevent this conduct, and a litigant can insist upon paying only for a document of his own.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםראב״דאור זרוערמ״המהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ורשב״ג אומר אין כופין – אלא להכי לשניהם כותבין לזה טענותיו לעצמו ולזה לעצמו וכל אחד יתן שכר שטרו:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

דמר סבר [שחכם זה, תנא קמא, סבור] כופין על מדת סדום, ומר סבר [וחכם זה, רבן שמעון בן גמליאל, סבור]: אין כופין וזכותו לסרב להשתתף בתשלום שכר הסופר?
The dispute is then as follows: As one Sage, the first tanna, holds that the court coerces people to prevent this conduct, so the obstinate litigant is forced to pay his share of a joint document, and one Sage, Rabban Shimon ben Gamliel, holds that the court does not coerce people to prevent this conduct, and a litigant can insist upon paying only for a document of his own.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםראב״דאור זרוערמ״המהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(12) לָא דְּכוּלֵּי עָלְמָא כּוֹפִין וְהָכָא הַיְינוּ טַעְמָא דר״שדְּרַבָּן שִׁמְעוֹן בֶּן גַּמְלִיאֵל דַּאֲמַר לֵיהּ לָא נִיחָא לִי דְּתֶהְוֵי זְכוּתָךְ גַּבֵּי זְכוּתִי דְּדָמֵית עֲלַאי כִּי אַרְיָא אָרְבָא.:
The Gemara rejects this analysis: No, everyone in the mishna holds that the court coerces people to prevent conduct characteristic of Sodom, and here this is the reason for the ruling of Rabban Shimon ben Gamliel: It is because the litigant demanding separate documents is not making a pointless, selfish request at all, as he says to the other litigant: It is not amenable for me that your defense, i.e., the record of your claims, should be together with my defense, as you are to me like an ambushing lion, i.e., our interests are in conflict.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםר״י מיגשרשב״םראב״דאור זרוערמ״הרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

לא דכ״ע כופין והכא היינו טעמא דרשב״ג דא״ל לא ניחא לי שיהו זכיות טענותיך עם זכיות טענותי. בשטר אחד שאיני רוצה להשתתף עמך:
דדמית עלי כאריא ארבא – כארי אורב:
ויש לפרש ארבא כמו דוב אורב הוא לי ארי במסתרים.
ויש מי שפירש דהאי דאמרינן בהני (בלהי) [כולהו] פשיטא, דאעיקר מילתא קאי דקתני בה אין כותבין אלא מדעת שניהם. והאי פירושא לא דאיק, חדא דהיכי סליק אדעתין לענין אירוסין ונשואין היכא דהוי חתן צורבא מרבנן שכותבין שלא מדעת שניהם אלא מדעת החתן בלחוד, והא ודאי עדות שקר היא. ועוד מדחזינן לענין שטר ברורין דקתני בה ושניהם נותנים שכר ואיפליגו בה תנא קמא ורשב״ג ולא אמרינן עלה בגמרא פשיטא, מכלל דהנך דאמרינן בהו פשיטא לאו אעיקר מילתא קאי אלא אנתינת שכר בלחוד הוא דקאי, דאי סלקא דעתך דאעיקר מילתא קאי הכא נמי לימא פשיטא, אלא לאו שמע מינה דהאי דאמרינן פשיטא לא קאי אלא אנתינת שכר בלחוד, והכא כיון דאיפליגו בה תנא קמא ורשב״ג דתנא קמא סבר שטר אחד כותבין ונותנים בין שניהם השכר, ורשב״ג סבר שנים כותבין ונותן זה שכר שטר גמור בפני עצמו וזה שכר שטר גמור בפני עצמו, ליכא למימר בה פשיטא. הרי אתברר לך דהאי פירושא לא דאיק והפירוש שפירשנו הוא הנכון:
מתני׳. מי שפרע מקצת חובו וכו׳. מדחזינן לפלוגתייהו דר׳ יוסי ור׳ יהודה בענין אסמכתא אי קניא אי לא קניא, מכלל דהיכא דלא אמר ליה בלשון אסמכתא דכולי עלמא יתן [ו]⁠גבי ליה שטרא כוליה מיניה ולא מנכה ליה מלוה הא מקצת דפרע ליה השתא, ואף על גב דהא קא רווח מלוה בהם האי מקצת ואשתכח דקא שקיל מיניה טפי מהלואתו, הא מילתא שריא ולית בה משום חשש ריבית. וטעמא דמילתא דכי אמרינן ריבית הוא ואסור, הני מילי היכא דהוה ההוא תוספת דקא שקיל אגר נטר ליה, ובהא מילתא כד מעיינת בה לא משכחת בה אגר נטר ליה כלל, דהא אילו פרע ליה לוה למלוה במשלם זימנא דקצב ליה מאי דאשתייר ליה גביה מהאי שטרא הוה שקיל ליה מלוה בלא תוספת, וכי לא פרע ליה במשלם זימנא ההוא מידי דאשתייר גביה הוא דקא מהדר ליה שליש לשטרא וגבי ליה לכוליה מיניה, וכיון דאילו פרע ליה לוה במשלם זימנא ההוא מידי דאשתייר ליה גביה הוה שקיל ליה מלוה בלי תוספת, אשתכח דלא מטיא ליה הנאה למלוה מחמת האי זימנא דארווח כי היכי דנהוי אגר נטר לי. וכי מטי זימנא ולא יהיב ליה מידי כד מהדר ליה שליש לשטר המלוה וגבי ליה לכוליה מלוה, דאילו הוה מרווח ליה זימנא אחרינא הויא ליה ההוא תוספת אגר ההוא זימנא אחרינא דקא מרווח ליה, אבל השתא דלא קא מרווח ליה זימנא אחרינא אלא קא שקיל מיניה כוליה שטרא במשלם זימנא קמא, אשתכח דליכא הכא אגר נטר לי, דהא האי תוספת דקא שקיל מיניה לאו שכר זימנא קמא הוא דארווח ליה, ומדחזינן דאילו יהיב ליה במשלם זימנא ההוא מידי דאשתייר ליה למלוה גביה מהאי שטרא לא הוה שקיל ליה מלוה להאי תוספת מיניה, וכי מטא זימנא ולא פרע ליה דקא שקיל ליה מלוה לכוליה שטרא, הא לא קא מרווח ליה זימנא אחרינא כי היכי דלהוי האי תוספת דקשקיל מיניה אגר ההוא זימנא אחרינא דקא מרווח ליה, וכיון דליכא הכא אגר נטר לי משום הכי שרי ולית בה משום חשש ריבית:
ומשנינן לא דכ״ע כופין – וטעמא דר״ש משום דקסבר אין זו מדת סדום שהרי חסר הוא הרבה בדבר אם יכתבו שטר אחד לשניהם דאמר לא ניחא לי דתיהוי זכותי בשטר אחד אצל זכותך.
דדמית עלאי כאריא ארבא – כל שעה שתראה הכתב תבא עלי בעלילות טענותיך הכתובים בו ושם תראה טענותיי נבא לידי מריבה כי איש מריבות אתה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הא דאמרינן: לא דכולי עלמא כופין על מדת סדום והכא היינו טעמא דרשב״ג. מסתברא לי דהכי קאמר בעלמא לכולי עלמא כופין, אלא דהכא משום דאיכא חששא דאמר ליה דמית עלי כאריא ארבא, סבירא ליה לרשב״ג דאין כופין, דטענה מעליא היא. ורבנן סברי כיון דאיכא פסידא לאידך אפילו במקום דאיכא חששא כזו כופין, דחוששין להפסד ממונו של חבירו. אבל היכא דליכא פסידא לגבי אידך וליכא טעמא דמדת סדום טענה מעליא היא, ואפילו רבנן מודו ליה. ונפקא מיניה לבעלי דינין שתובעין הטפסת שטר שבעלי דין מוציא עליהן שאין מן הדין שיתן להן, דמימר אמר בעל השטר כדו לא יהיבנא לך דדמית עלי כאריא ארבא. כנ״ל.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ודוחים: לא, דכולי עלמא [לדעת הכל] בדרך כלל כופין על מדת סדום, והכא היינו טעמא [וכאן זהו הטעם] של רבן שמעון בן גמליאל, שמה שאין אחד מהם רוצה בשטר משותף אינו מדת סדום, לפי שטענה של ממש יש לו — דאמר ליה [שאומר לו] לשני: לא ניחא [נוח] לי דתהוי [שתהיה] זכותך, טענותיך, גבי [אצל, ליד] זכותי, משום דדמית עלאי כי אריא ארבא [שדומה אתה עלי כאריה אורב].
The Gemara rejects this analysis: No, everyone in the mishna holds that the court coerces people to prevent conduct characteristic of Sodom, and here this is the reason for the ruling of Rabban Shimon ben Gamliel: It is because the litigant demanding separate documents is not making a pointless, selfish request at all, as he says to the other litigant: It is not amenable for me that your defense, i.e., the record of your claims, should be together with my defense, as you are to me like an ambushing lion, i.e., our interests are in conflict.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםר״י מיגשרשב״םראב״דאור זרוערמ״הרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(13) מתני׳מַתְנִיתִין: מִי שֶׁפָּרַע מִקְצָת חוֹבוֹ וְהִשְׁלִישׁ אֶת שְׁטָרוֹ וְאָמַר לוֹ אִם לֹא (נָתַתִּי) לְךָ מִכָּאן וְעַד יוֹם פְּלוֹנִי תֵּן לוֹ שְׁטָרוֹ הִגִּיעַ זְמַן וְלֹא נָתַן רַבִּי יוֹסֵי אוֹמֵר יִתֵּן רַבִּי יְהוּדָה אוֹמֵר זלֹא יִתֵּן.:
MISHNA: In the case of a debtor who repaid part of his debt and with the agreement of the creditor deposited the promissory note with a third party serving as a trustee to ensure that the creditor would not collect the full amount, and the debtor said to the trustee: If I have not given you the balance from now until such and such a day, give the creditor his promissory note, thereby enabling him to collect the full amount stated on the note, if the stipulated time arrived and the debtor did not give the balance to the trustee, Rabbi Yosei says: The trustee should give the promissory note to the creditor, in accordance with the debtor’s stipulation. Rabbi Yehuda says: The trustee should not give it, as the stipulation is void.
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםהערוך על סדר הש״סרשב״םראב״ןראב״דאור זרוערמ״הרמב״ןרשב״אבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

פיס׳ והשליש את שטרו – שאמר למלוה תנהו ביד שליש ביד נאמן אם לא אשלים לך הפרעון עד יום פלוני תן לו שטרו ויגבה כדמעיקרא כל חובו וילך לאיבוד מה שכבר נתתי:
1ואם לא נתתי אסמכתא הוא שסומך בדעתו שיכול לפורעו עד הזמן ועל כן מקנה לו. ר׳ יוסי סבר אסמכתא קניא:
1. אולי צ״ל ר״י סבר אסמכתא קניא. אם לא נתתי וכו׳.
ערך אסמכתא
אסמכתאא (בבא בתרא קסח.) בגמרא דמי שפרע מקצת חובו והשליש את שטרו במאי קא מיפלגי רבי יהודה סבר אסמכתא לא קניא ורבי יוסי סבר אסמכתא קניא ואסיקנא והלכתא אסמכתא לא קניא מאי טעמא שסומך בדעתו שיכול לפורעו עד הזמן ולא גמר להקנותו ואעפ״כ אי קנו מיניה בבית דין חשוב בדלא אנוס קניא דהכי גרסינן (נדרים כז:) בגמ׳ דנדרי אונסין והתנן מי שפרע מקצת חובו והשליש את שטרו וכו׳ עד דאמר רב נחמן אמר רבה בר אבוה אמר רב אין הלכה כרבי יוסי דאמר אסמכתא קניא והלכתא אסמכתא קניא והוא דלא אניס והוא דקנו מיניה בבית דין חשוב.
א. [ער שטעלט אוף זיך אונ האפט דאס ער ווירד עס זיכר אויספיהרן.]
מתני׳ והשליש את שטרו – המלוה והלוה מסרוהו ביד שליש שהרי טורח היה להם לכתוב שובר וסמכו על השליש.
מי שפרע מקצת חובו והשליש את שטרו ואמר לו אם לא אפרע לך עד יום פלוני תן לו שטרו הגיע זמן ולא נתן אסמכתא היא ולא קניא. וכלל אסמכתא פרשתי בבבא מציעאא.
א. לדף סה ע״ב עמ׳ קנ ואילך.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מתני׳: מי שפרע מקצת חובו והשלי׳ את שטרו ואמר לו אם לא נתתי לך מכאן ועד יום פלוני החזר לו את שטרו וכו׳ – פירשו כל המפרשים ז״ל ויגבנו כלו, וכן משמע בגמ׳ במציעא (קי״ז ב׳) ותמהני לר׳ יוסי במה גובה כיון שנמחל שעבודו באותו חצי שפרעו ונראה לי באומר החזר לו שטרו ויגבנו ופריעה זו שאני פורעו יהא מתנה ואף ע״פ כן לר׳ יהודה לא יחזיר דאסמכתא היא ומכאן תשובה לאומר בערבוני מחול לך שערבנו מחול הואיל והתפיסו לא נעשה כאומר מעכשיו וכבר כתבתיה במקומה בבבא מציעא.
מתני׳: מי שפע מקצת חובו והשליש את שטרו ואמר לו אם לא נתתי לו עד יום פלוני תן לו את שטרו הגיע זמן ולא נתן רבי יהודה אומר לא יחזיר רבי יוסי אומר יחזיר. כלומר, יחזיר ויגבה כל חובו. ואמר ר׳ יוסי יחזיר ויגבה את הכל. ואוקימנא פלוגתייהו באסמכתא אי קניא או לא, דרבי יוסי סבר קנייא ורבי יהודה סבר לא קנייא. ואיכא מרבוותא דקשיא להו הכא, דאף כשתמצא לומר דאסמכתא קניא, היאך חוזר וגובה בשטר זה, והרי נמחל שעבודו. ויש מרבותינו ז״ל שפירש דהכי קאמר, אם לא נתתי לך מכאן ועד יום פלוני יהא כל מה שפרעתי לו עכשיו יהא מתנה ולא יעלה לפרעון, ולפיכך יגבה כל חובו בשטרו, ונמצאת האסמכתא על אותו מקצת שפרע ולא על חזרת השטר.
ומכאן למדו שהאסמכתא שייכא אפילו באומר הא לך זה ויהא שלך אם לא עשיתי כן וכן, ולאפוקי ממי שפירש בפלוגתא דרבי יהודה ורבי יוסי בנותן ערבות לחברו ואמר לו אם אני חוזר בי ערבוני מחול לך וזה אומר אם אני חוזר בי אכפול לך ערבונך, ופרישנא בפרק הזהב (ב״מ מח:) דבאסמכתא פליגי, דהאי אסמכתא דפליגי עליה התם אינה אלא באכפול לך ערבונך. אבל במחול לך לא פליגי, דבמה שהוא מוסר בידו, אף על גב דאמר באם לא הויא אסמכתא. ואני אומר דודאי אפילו במה שמוסר לידו דהשתא שייכא נמי אסמכתא, וכמו שכתבתי שם בפרק הזהב וכן בפרק אי זהו נשך (בבא מציעא סו.), וכדמוכח נמי בהדיא גמרא משכן לו בית משכן לו שדה ואמר אם לא נתת לי מכאן ועד שלש שנים הרי הוא שלי הרי היא שלו, ואקשינן עליה והא אסמכתא היא, ואיצטרכינן לאוקומה בדאמר ליה מעכשיו, ואף על גב דמשכן לו בית משמע דהורידו למשכונתו, אלמא אפילו במה שמוסר בידו נמי מהשתא שייכא ואי לא.
מיהו אין ראייתם מכאן ראיה לפי דעתי, שהרי אתה אומר דעל מנת שפרעו הוא שנחלקו, ועליו הוא שתבא האסמכתא, למה הוצרכו לשנותה במשליש את שטרו, ליתני מי שפרע מקצת חובו ואמר לו אם לא פרעתיך מכאן ועד יום פלוני גבה כולו. ועוד למה לא יחזיר שליש את שטרו, והא ליכא אסמכתא בהחזרת השטר אלא במתנת המעות, ויחזיר ולא יגבה. והוה להו למימר רבי יהודה אומר לא יגבה רבי יוסי אומר יגבה כולו. אלא ודאי על חזרת השטר הוא שנחלקו, שעליה היא האסמכתא. ומה שהוקשה להם משטר שנמחל שעבודו, לא קשיא, דודאי כשיחזיר לו את שטרו לגבות בו הויא ההוא מקצת מה שפרע מתנה או מחילה, אלא שזה תלה מתנתו בהחזרת השטר, כלומר, אם לא נתתי החזר לו את שטרו, וכל שתחזרנו יהא מה שאני נותן לו עכשיו מתנה, ועד שלא יחזיר פרעון הוי, הילכך הכל תלוי בחזרת השטר, ובחזרת השטר הוא עיקר האסמכתא, ובדינא הוא דפליגי, ומה שהוא מונח ביד שליש אינו כמסור ביד בעל הדבר ממש. וכבר כתבתי בפרק ארבעה נדרים (נדרים כז:) בשמעתא דמתפיס זכותיה בבי דינא. גם שם כתבתי מה שהביא הרב אלפסי ז״ל כאן בהלכות ההיא שמעתא דמתפיס זכותיה בבי דינא ומה שכתב עליה משמיה דגאון ז״ל דלא שייך ההוא דינא אלא התם בלחוד וכתבתי שם הכל בארוכה בסייעתא דשמיא. גם שם כתבתי אם צריך קנין בבית דין חשוב ומעכשיו ומה שהוא קרוי בית דין חשוב בביטול דאסמכתא ומשם יתבאר.
המשנה החמישית וענינה לבאר בה ענין החלק הרביעי והוא שאמר מי שפרע מקצת חובו והשליש את שטרו ואמר לו אם לא נתתי לך מכאן ועד יום פלני תן לו שטרו והגיע הזמן ולא נתן ר׳ יוסי אומר יתן ר׳ יהודה אומר לא יתן אמר הר״ם ר׳ יוסי סבר אסמכתא קניא והוא שיאמר אדם כשתעשה כך או כשיהיה דבר פלני על ענין זה יש לפלוני עלי כך וכך מזהב וכיוצא בזה וכל מה שיהיה על דרך זה יקרא אסמכתא ואין מתקיים מזה כלומר ואינו ראוי בשום פנים אלא אם נטל קנין על זה בבית דין חשוב ויתפיס זכיותיו ויאמר כי כשיהיה הדבר תעשה ממה שבזכויות האלה כך וכך וראוי שיעיינו בזה הרבה שמא הוא אנוס ומתוך האונס אינו יכול לקיים האסמכתא ואין שם בית דין חשוב אלא כשהיו סומכין בארץ ישראל כמו שנבאר עוד:
אמר המאירי מי שפרע מקצת חובו והשליש את שטרו ביד שליש והתנה שאם לא יפרע אותו מקצת הנשאר מכאן ועד יום פלני יהא אותו שליש מחזיר לו שטרו לגבות את כלו שלא ינכה ממנו אותו מקצת שפרע והגיע זמן ולא נתן ר׳ יוסי אומר יתן מפני שהוא סובר אסמכתא קניא ואע״פ שאין כאן במה יקנה שהרי אין כאן קנין הרי הוא כמי שאומר שאותן שפרע מחולין ויהיה כל השטר בקיומו ור׳ יהודה אומר לא יתן אסמכתא לא קניא והלכה כר׳ יהודה וכן בכל דבר שיש בו צד גזום כגון אם יהיה כך אתן לך כך ואם לא אעשה כך אתחייב לך בכך וכבר ביארנו במציעא (ב״מ ס״ו:) שיש צדדין שהאסמכתא קונה בו כגון מעכשו וכגון שקנו מידו עליה בבית דין חשוב ושהתפיס זכיותיו בבית דין על כך (ובטל)... את כחם ליתנו לבעל דינו אם לא בא שכל כיוצא בזה אם הגיע היום נותנין אא״כ ארעו אונס כגון שעכבו נהר וכמו שמפורש במסכת נדרים (כ״ז:) וכבר כתבנו הענין במציעא ומ״מ כל שמחייב עצמו סתם שלא כדרך אסמכתא ר״ל שלא תלה חובו באיזה דבר אם יהיה אם לא יהיה אלא שחייב עצמו במנה הן בעדים ובאתם עדי הן בשטר אע״פ ששניהם והעדים מודים ויודעים שלא היה חייב לו כלום חייב וכן כתבו הגאונים ואף סוגיא שבכתבות פרק הנושא (כתובות ק״א:) מוכחת כן בפירוש לפי מה שביארנו בה כמו שכתבנו שם וכן כתבו בכאן גאוני ספרד שכל שאמרה שלא בלשון אסמכתא כגון שפרע מקצת חובו והשליש את שטרו ואמר לו פלני חייב לי כל מנה שבשטר אלא שאם יפרעני כך וכך מכאן ועד יום פלני יהא מקצת החוב מחול לו מעכשו מחזיר וגובה את הכל ואין כאן משום רבית הואיל ואלו פרעו לזמן שקבע לו היה מוחל לו אותו מקצת:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ח משנה מי שפרע מקצת חובו, ולא נכתב על אותו סכום, ומצד שני לא קרעו את השטר, שהרי לא נפרע כולו, והשליש (הפקיד) את שטרו ביד אדם שלישי, על מנת להבטיח ללווה שלא יחזור ויתבע המלוה את כל הסכום. ואמר לו הלווה לשליש: ״אם לא נתתי לך מכאן (מעכשיו) ועד יום פלוני את שאר הכסף תן לו למלוה את שטרו״, למרות שיוכל לחזור ולגבות את כולו, אם הגיע הזמן שקבע ולא נתןר׳ יוסי אומר: יתן השליש כמו שהתנה הלווה עמו. ר׳ יהודה אומר: לא יתן.
MISHNA: In the case of a debtor who repaid part of his debt and with the agreement of the creditor deposited the promissory note with a third party serving as a trustee to ensure that the creditor would not collect the full amount, and the debtor said to the trustee: If I have not given you the balance from now until such and such a day, give the creditor his promissory note, thereby enabling him to collect the full amount stated on the note, if the stipulated time arrived and the debtor did not give the balance to the trustee, Rabbi Yosei says: The trustee should give the promissory note to the creditor, in accordance with the debtor’s stipulation. Rabbi Yehuda says: The trustee should not give it, as the stipulation is void.
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםהערוך על סדר הש״סרשב״םראב״ןראב״דאור זרוערמ״הרמב״ןרשב״אבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(14) גמ׳גְּמָרָא: בְּמַאי קָמִיפַּלְגִי ר׳רַבִּי יוֹסֵי סָבַר אַסְמַכְתָּא קָנְיָא וְרַבִּי יְהוּדָה סָבַר חאַסְמַכְתָּא לָא קָנְיָא.
GEMARA: With regard to what principle do Rabbi Yosei and Rabbi Yehuda disagree? Rabbi Yosei holds that a transaction with inconclusive consent [asmakhta] effects acquisition. In this case, the debtor willingly undertook a penalty if he would not repay the remainder of the debt on time. Yet, he did not think that he would miss the deadline and be held accountable to pay that penalty. Rabbi Yosei holds that he is nevertheless bound by his word. And Rabbi Yehuda holds that an asmakhta does not effect acquisition, i.e., it is not binding.
עין משפט נר מצוהרי״ףרשב״םראב״דאור זרוערמ״הבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמ׳ אסמכתא – המבטיח לחבירו דבר על מנת שיעשה דבר לעתיד וסומך בלבו בשעת התנאי שיוכל לקיים הדבר כשיגיע זמן וכשיגיע הזמן יאנס ולא יוכל לקיים.
לא קניא – ואינו נתפס בתנאו ולא יפסיד בכך ודיני אסמכתא מפורשין בב״מ בפ׳ איזהו שך (דף סו:) ובפ׳ המקבל (שם קד:).
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

זהו ביאור המשנה ופסק שלה ולא נתחדש עליה בגמרא דבר שלא ביארנוהו:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ט גמרא ושואלים: במאי קמיפלגי [במה, באיזה עקרון נחלקו]? ומשיבים: ר׳ יוסי סבר [סבור]: אסמכתא קניא [קונה], כלומר, שאם אדם מבטיח דבר על תנאי שהוא סבור שלא יתקיים, כיון שהתקיים התנאי — חלה ההתחייבות. כגון כאן, שהיה הלווה בטוח שיפרע את שאר החוב עד אותו זמן, אלא שנתבדה. ור׳ יהודה סבר [סבור]: אסמכתא לא קניא [אינה קונה], ואין זו נחשבת כהתחייבות של ממש.
GEMARA: With regard to what principle do Rabbi Yosei and Rabbi Yehuda disagree? Rabbi Yosei holds that a transaction with inconclusive consent [asmakhta] effects acquisition. In this case, the debtor willingly undertook a penalty if he would not repay the remainder of the debt on time. Yet, he did not think that he would miss the deadline and be held accountable to pay that penalty. Rabbi Yosei holds that he is nevertheless bound by his word. And Rabbi Yehuda holds that an asmakhta does not effect acquisition, i.e., it is not binding.
עין משפט נר מצוהרי״ףרשב״םראב״דאור זרוערמ״הבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(15) אָמַר רַב נַחְמָן אָמַר רַבָּה בַּר אֲבוּהּ אָמַר רַב הֲלָכָה כְּרַבִּי יוֹסֵי כִּי אֲתוֹ לְקַמֵּיהּ דְּרַבִּי אַמֵּי אֲמַר לְהוּ וְכִי מֵאַחַר שֶׁרַבִּי יוֹחָנָן מְלַמְּדֵנוּ פַּעַם רִאשׁוֹנָה וּשְׁנִיָּה הֲלָכָה כְּרַבִּי יוֹסֵי אֲנִי מָה אֶעֱשֶׂה.
Rav Naḥman says that Rabba bar Avuh says that Rav says: The halakha is in accordance with the opinion of Rabbi Yosei. When questioners came before Rabbi Ami, inquiring of him what the halakha is in this matter, he said to them: But since it is the case that Rabbi Yoḥanan taught us a first time and a second time, i.e., repeatedly, that the halakha is in accordance with the opinion of Rabbi Yosei, what can I do to contradict his words?
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םתוספותראב״דאור זרוערמ״הרמב״ןרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

שר׳ יוחנן למדנו – במקומות אחרים:
אני מה אעשה – אפסוק כמו שלימדני. ואפ״ה אין הלכה כר׳ יוסי אלא אסמכתא לא קניא:
כי אתו לקמיה דרבי אמי – דיני אסמכתא.
וכי מאחר שפעם ראשונה ושניה – כלומר כמה פעמים לימדנו רבי יוחנן הלכה כר׳ יוסי אני מה אעשה והיאך אומר לא קניא.
אמר רב נחמן אמר רבה בר אבוה גרסינן אין הלכה ולא גרסינן הלכה – והכי משמע בפרק ארבעה נדרים (נדרים דף כז.) ההוא דאזיל ואתפיס זכוותיה בב״ד אמר אי לא אתינא עד ל׳ יומי ליבטלו זכותיה ולא אתא אמר רב הונא בטילן זכותיה ופריך מרב נחמן דאמר אין הלכה כר׳ יוסי דאמר אסמכתא קניא ואמאי בטילן זכותיה וכן הגירסא כתובה ברוב ספרים תימה דאמרי׳ באיזהו נשך (ב״מ דף סו. ושם) אברייתא אמר רב נחמן אפי׳ בשעת מתן מעות לא קנה על ההיא דהלוהו על שדהו וא״ל אם לא נתן לך כו׳ איתיביה רבא כו׳ [אומר אני] אסמכתא קניא ומניומי אומר אסמכתא לא קניא ופירש רש״י ומניומי החזירני מדברי אבל הייתי רגיל לומר קניא כדמשמע מתני׳ דפריכא ליה מינה ומאי קאמר מניומי החזירני אדרבה רבה בר אביה רבו החזירו ועוד הקשה רבינו תם דרב הונא אדרב הונא דהתם קאמר אסמכתא קניא דבשעת מתן מעות קנה הכל והיכי פריך. בריש נדרים (דף כז:) מהא דאמר רב נחמן אסמכתא לא קניא והא סבירא ליה קניא ומתרץ ר״ת אפילו לא קניא אסמכתא בעלמא התם באיזהו נשך (שם) קניא טפי משום דעשה לו טובה שהלוה לו וגומר בדעתו להקנותו יותר ועוד דתפיס מלוה ואין אני מבין בזה דבהא דרב נחמן עשה לו כמו כן טובה ומיהו מה שנתן הטעם דתפיס אתי שפיר דבהא דרב נחמן לא תפיס אלא שליש אלא בדרב הונא דבבא מציעא דתפיס המלוה הקרקע במשכון ומהאי טעמא נמי אתי שפיר לרב נחמן דאמר אף לאחר מתן מעות קנה הכל וגם שהוצרך מניומי להחזירו אע״פ שהיה יודע מילתיה דרבה בר אבוה ועוד י״ל לרב הונא שכל אסמכתא שאין דעת כל אחד ואחד שתהיה האסמכתא ואין אומרים כלל אלא להסמיך חברו על דבריו אבל התם אין זה להסמיכו על דבריו אלא לגמרי הלוהו על מנת שתשקע בידו אם לא יפרעהו עד שלש שנים ומהאי טעמא נמי אתי שפיר לרב נחמן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הכי גרסינן: אמר רב נחמן אמר רבה בר אבוה אמר רב אין הלכה כר׳ יוסי דאמר אסמכתא קניא. וה״נ אמרי׳ בנדרים (כז,ב) והאמר רבה בר אבוה אמר רב אין הלכה כר׳ יוסי, וכן גריס רבינו הגדול ז״ל בהלכות.
ואיכא נוסחי דכתיב בהו הלכה כר׳ יוסי, ויש לפרש דרב ורבה בר אבוה מעיקרא סבירא להו הלכה כר״י והדרי בהו כדהדר ביה רב נחמן גופיה דמניומי אהדדי וא״ל דשמע מרבה בר אבוה בשם רב אסמכתא לא קניא ומניומי הוה בחזרה ורב נחמן לא הוה בחזר׳ לפי׳ הדר ביה כדאיתא במציעא (ס״ו א׳) ודיקא נמי מדאמר ר״נ השתא דאמר רבנן אסמכתא לא קניא ושמעת מינה דמעיקרא לאו הכי סבירא להו לרבותיו דאינון רבה בר אבוה, וכך פי׳ רבינו סעדיה גאון ז״ל.
ופי׳ אסמכתא כל דאי איגזים לא קני אפי׳ היה בידו לקיים תנאו ואי לא גזים קני אם היה בידו מתחלה לקיים תנאו כדאמרינן התם בידו אלא שתשובת רבינו הגדול ז״ל חלוק בדבר שהוא מפר׳ דאם אוביר ולא איעביד משום תנאי ב״ד הוא חייב אבל מדינא אסמכתא הוי ואע״ג דלא גזים ובידו וכבר כתבתיה בפ׳ המקבל, וכן נראה דעת ר״ח ז״ל.
וכל דאמרי׳ באסמכתא, הני מילי במתנה על עצמו כגון אם לא נתתי לך מכאן ועד שלשים יום החזר לו שטרו אי נמי אם אוביר ולא אעביד אשלם וכן כל אסמכתא שבתלמוד בדרך זו תמצא אותם וכן ההיא דנדרים אי לא אתינן עד תלתין יומין ליבטלן זכותאי.
אבל האומר אם תעשה כך וכך או לא תעשה, או שאמר אם באת מכאן ועד יום פלוני אם לא באת שדי נתונה לך זו אינה קרויה אסמכתא אלא זה תנאי בני גד ובני ראובן אם לא יעברו ונתתי בין שהתנאי בקיום מעשה בין שהוא שב ואל תעשה וזהו דרך כל תנאין שבתלמוד שבדיני ממונות והיינו פלוגתייהו דר״מ ורבנן בתנאי פסול דלאו במעכשיו בלחוד פליגי ועוד דאמור רבנן כל היכא דאמור מעכשיו או ע״מ לא בעי׳ תנאי כפול ולא אחר מדיני התנאין דהכי פירשו רבינו הגדול ורבינו הגאון בפרק מי שאחזו אלמא אע״ג דלא אמר מעכשיו כל כי האי גונא לאו אסמכתא היא וטעמא ברירא הוא דמימר אמר איהו מקיים ואזיל תנאיה דאיהו קים ליה בנפשיה טפי מינאי הילכך גמר ומקני ובהני שייכא ההיא דאמרינן בסנהדרין (כ״ד ב׳) גבי משחק בקוביא ורב ששת אמר כל כי האי גונא לאו אסמכתא היא פי׳ לפי שאין הדבר תלוי בדעת עצמו אלא בדעת חברו ובמעשה חברו וכן פרש״י ז״ל והרב א״ב ז״ל.
וקיימא לן כרב ששת, ואפילו לרמי בר חמא דאמר אסמכתא הויא בגמ׳ מפ׳ טעמא משום דתולה בדעת עצמה הוא דאמר קים לי בנפשאי דידענה טפי.
אבל תולה תנאי בדעת מי שמתנה עליו לכולי עלמא לאו אסמכתא היא ואפילו תולה בדעת אחרים כגון שאמר לחברו שדי נתונה לך אם לא בא איש פלוני מכאן ועד שנים עשר חדש משמע דלאו אסמכתא היא דהיינו תולה בדעת יונו דלא הויא אסמכתא לכולי עלמא אלא משום דבנקשא תליא מילתא ומימר אמר אנא ידענא נקשא טפי הא לאו הכי תנאיה הוי.
ואי קשיא לך אי הכי היכי אמרינן לקמן (קע״ג) לרבי יהודה דאמר אסמכתא לא קניא ערב לא משתעבד אלא משום ההיא הנאה דמהימן ליה י״ל שאני התם משום דעביד אינש דפרע חוביה ואנן סהדי דאהכי סמך מעיקרא וכטועה בדעת עצמו דמי ועוד דמימר אמר אנא כפינ׳ ליה ופרענא לך מדידיה ואי לא פרענא לך מדידיה דאי לאו דאמר קים לי בנפשאי לא הוה מתני הכי תדע דהא ערב דלאחר מתן מעות דליכא הנאה דמהימן ליה ואעפ״כ קנו מידו משתעבד ואלו אסמכתא גמורה שהתנ׳ על עצמו לא קניא עד דקנו מיניה בבית דין חשוב בבטול זכו אתיא כדפריש רבינו הגדול ז״ל שמע מינה ערב לאו אסמכתא גמורה לפי שאין הכל תלוי בדעת עצמו.
ומה שאמרו במציעא (בבא מציעא עג,ב) במאן דיהיב זוזי לחבריה למזבן ליה חמרא ופשע ולא זבן ליה רב אשי אמר אפי׳ יין סתם נמי לא משלם מ״ט אסמכתא היא ואסמכתא לא קניא והוינן בה ומאי שנא וכו׳ ופריק הכא לאו בידו כלומר לאו בידו לגמרי אלא שסבו׳ הוא שבידו שאף זה על עצמו התנ׳ אם לא לקחתי לך יין ואע״פ שאין התנאי מתקיים בלא חברו כיון שלא תלה תנאו באחרים ותולה בדעת עצמו הוא שאי אפשר שלא ימצא יין ליקח אסמכתא היא שכל שבנוהג העולם והתנה על עצמו אינו תנאי אלא אסמכתא דהא לרב חמא ולרב זביד ביין סתם משלם ואע״ג דלדידהו ודאי אסמכתא לא קניא.
ואי קשיא ארבעה שומרין דחייב רחמנא היכי משכחת לה, בשלמא שומ׳ חנם ושומ׳ שכר בידו ודומיא לאם אוביר ולא אעביד אלא שואל לאו בידו וכי תימ׳ התם רחמנא חייביה וכלוקח דמי עד שיחזירנו א״כ האיך שומר חנם מתנה להיות כשואל זו אינה קושיא שכבר נתפ׳ הדבר מכלל מה שכתבנו שכל תולה בדעת אחרים לאו אסמכתא היא והוא אינו יכול לתלות בדעת עצמו שלא יבא עליו אונס ומיהו כל שומר שאמר אם לא אשמור כדיני אשלם אלפא זוזי אסמכתא היא ולא קני׳ והא דתניא אם אני חוזר בך ערבוני מחול לך אע״פ שבידו הוי אסמכתא דגוזמ׳ הוא.
והוי יודע שלא הוזכרה אסמכתא בתלמוד אלא בדיני ממונות, אבל לא בגיטין וקדושין שכמה פעמים שנינו אם לא באתי מכאן ועד שנים עשר חדש אם אעבור מכנגד פניך שלשים יום וכיוצא בהן ולא בטלו דבריו משום אסמכתא בנזירות במסכת סנהדרין (כ״ה א׳) ההיא רבי יהודה היא משום ר׳ טרפון דדריש כי יפליא לא נתנה נזירות אלא להפלאה וכל דברי רבינו הגאון ז״ל בדיני אסמכתת מוצאין מכלל מה שכתבנו בין מ״ש בתשובתו בין מה שכתב בספר המקח, והאמת יראה דרכו.
ויש להסתפק בתנאי שהוא בלא תעשה ועשה אם יש בו משום אסמכתא לפי שכל אסמכתא שבתלמוד ישנן בביטול מעשה כגון אם לא נתתי אם לא באתי וסבור לעשות ולא עשה אבל מי שהתנה אם עשיתי כך וכך שדי נתונה לך ועשה י״ל הואיל ואם ירצה היה מקיים תנאו ולא חשש ועשה מעשה גמר ומקני אלא שלא מצאתי לראשונים שחלקו בדבר. והרב ר׳ משה הספרדי ז״ל פי׳ שכל האומר אם תעשה אתן לך שדה פלוני זו היא אסמכתא אבל אמר אם תעשה שדי נתונה לך זהו תנאי בני גד ואינו נכון שהאומר אתן קנין דברים הוא כדכתב רבינו הגדול ז״ל בתשובה ועוד שהאו׳ שדי נתונה לך נמי משכחת לה באסמכתא שהרי שנינו במציעא (ס״ה ב׳) הלוהו על שדהו ואמר לו אם אין אתה נותן לי מכאן ועד יום פלוני הרי היא שלי הרי היא שלו ואתמר עלה בגמ׳ דהויא אסמכת׳.
עוד יש לר״ת ז״ל סברא אחרת שכתובה על ספר היש׳ דהיכא בהמרו זה את זה לאו אסמכתא היא שמתוך שזה רוצה לקנות גמר ומקנה וקשי׳ ליה הא דתניא בבבא מציעא (מ״ח ב׳) דאם אני חוזר בך ערבוני מחול לך וכו׳ לא נתקיימו התנאי׳ וניחא ליה דהתם שניהם רוצין בקיום המקח ואסמכתא היא דסברי לקיים המקח ואין סברא זו עולה כהוגן במס׳ סנהדרין (כה,א).
גמרא. הכי גרסינן: אמר רב נחמן אמר רבה בר אבוה אין הלכה כרבי יוסי. וכן היא בהלכות הרב אלפסי ז״ל. ולספרים דגרסי הלכה כרבי יוסי, הוה ליה קודם חזרה, דמעיקרא קבל רב נחמן מרבה בר אבוה שקבל מרב יהודה במהדורא קמייתא דהלכה כרבי יוסי, ואהדריה מניומי דהוה במהדורא בתרייתא דאין הלכה כרבי יוסי. והיינו דאקשינן התם בפרק איזהו נשך (ב״מ סו.) גבי מתניתין דמשכן לו בית אמר רב נחמן אפילו בשעת מתן מעות לא קנה, ואותביה רבא ממתניתין דאם לא נתת לי מכאן ועד שלש ואמר ליה אנא אמינא אסמכתא קניא ומניומי אמר אסמכתא לא קניא וכו׳, והלכתא אסמכתא לא קניא. וכבר כתבתי בדיני האסמכתא בפרק אי זהו נשך (בבא מציעא עב:) גם בפרק הזהב (בבא מציעא מח:) דפלוגתא דאכפול לך ערבונך. גם כתבתי דרך כלל למעלה בריש פרק מי שמת גבי אם ילדה אשתי זכר.
עוד אני רואה לכתוב כאן דרך כלל במה שעלה בדעתי בדיני האסמכתא. לפי שראיתי לכל גדולי המחברים והמפרשים דרכים רבים ולא הסכים אחד עם חבירו ולקחו להם כללים ופרטים מכל אשר בחרו ולא ראיתי להם דרך נמלט מן הקושיות. ואיני אומר להיות דרך זו אשר בחרתי יותר מכוון מן הראשונים, רק שהוא מלאכת שמים, ואפילו לא הועיל אלא בדבר אחד לבד די. והוא, שיראה בעיני, שאף על פי שאמר רבא כל דאי לא קני, לאו כללא רבתי הוא לכל דאי, שהרי תנאי בני גד ובני ראובן דהוא יסוד לכל התנאין נאמר באם, אם יעברו בני גד ובני ראובן אתכם אם תעברו את הירדן ונתתם להם וגו׳ (במדבר לב, כט). אלא כל דאי שהוא נאמר דרך קנס קאמר, כלומר, מי שמתנה ואומר אם אעשה ואם לא אעשה או אם יעשה פלוני או לא יעשה, שאין מי שמתנה רוצה בקיומו, כגון אם אני חוזר בי אכפול לך ערבונך או ערבוני מחול לך, שאינן רוצין בקיום אותו התנאי אלא בביטול, שהכונה להם שיתקיים ביניהם המקח ולא שיחזור אחד מהם ועל כן התנו לכפול או למחול דרך קנס אם יחזור אחד מהם. ודכותה אם אוביר ולא אעביד. וכן ערב, דאם לא יפרעך הלוה אני נותן לך, והוא ניהו אסמכתא אי לאו דמשתעבד משום ההיא הנאה דמהימן ליה, כדאיתא בפרקין לקמן (בבא בתרא קעג:) ואף על פי שתולה בדעת אחרים, דהיינו דעת הלוה, וכן כולן לפי דעתי על דרך קנס תמצא, וכל שאמרו דרך קנס כמבטיח על המעשה שהסכימו עליו הויא אסמכתא, וכל שנאמר על דרך תנאי, כגון תנאי בני גד ובני ראובן, שהם רוצים ומתכונין בקיום התנאי, אף על פי שהוציאו אותו בלשון אם תנאי הוא וקיים, שהרי היו משה וכל ישראל בקיום אותו אם, דהיינו שיעברו אתם את הירדן, וכן כל כיוצא בזה, וכן באומר אם יבשרני שילדה אשתי זכר יטול מנה, וכן אם תלך עמי לירושלם או אם תביא לי דורמסקין, וזה כלל לכל הנשכחין אם תלך עמי לירושלם ואם תדבר עלי לשלטון, וכן כלם על הדרך הזה. וכן בגיטין במתנה [אם] לא באתי ואם לא פייסתי לא שייך בהו אסמכתא, לפי שאין האיש מגרש אלא מדעתו, ואין אסמכתא אלא בדבר שהוא אנוס בו, שאונסו מה שהוא צריך לו ולולי שמתנה על דבר זה עם בעל דינו לא היה שומע לו, אבל האיש אינו מוציא אלא לרצונו, והילכך כל שהוא מתנה, אף על פי שמוציא תנאו בלשון אם, תנאו קיים, והיינו כל תנאי גיטין אם באתי ואם לא באתי אם פייסתי ואם לא פייסתי, דכל תנאין אלו מדעת עצמו הוא מתנה עליהם אין אונס, ולולי שגמר בדעתו קיום תנאיו כדי שלא תתעגן ושלא תפול לפני יבם או שלא תהיה עמו בקטטה, כגון אם לא פייסתי, לא היה מתנה עליהן. זו היא דרך ישרה שבררתי לעצמי בדיני האסמכתא אף על פי שכתבתיה בקצרה. והאמת יראה דרכו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בד״ה אמר רב נחמן כו׳ עד ל׳ יום ליבטלו כו׳ באיזהו נשך הדר אמר כו׳ ומניומי החזירני מדברי כו׳ ואני איני מבין בזה דבהא רב נחמן כו׳ ומה״ט נמי א״ש לרב נחמן עכ״ל הס״ד ואח״כ מ״ה ובא לפני כו׳ וכצ״ל ועיין בתוס׳ בפרק איזהו נשך שגמגמו בזה דלרב נחמן לא א״ש להאי טעמא:
אמר רב נחמן אמר רבה בר אבוה אמר רב: הלכה כר׳ יוסי שאסמכתא קונה. כי אתו לקמיה [כאשר היו באים לפני] ר׳ אמי בענין דין אסמכתא, אמר להו [היה אומר להם]: וכי מאחר שר׳ יוחנן מלמדנו פעם ראשונה ושניה שהלכה כר׳ יוסי, אני מה אעשה? איך אפסוק שלא כדעת ר׳ יוחנן.
Rav Naḥman says that Rabba bar Avuh says that Rav says: The halakha is in accordance with the opinion of Rabbi Yosei. When questioners came before Rabbi Ami, inquiring of him what the halakha is in this matter, he said to them: But since it is the case that Rabbi Yoḥanan taught us a first time and a second time, i.e., repeatedly, that the halakha is in accordance with the opinion of Rabbi Yosei, what can I do to contradict his words?
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םתוספותראב״דאור זרוערמ״הרמב״ןרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(16) וְאֵין הֲלָכָה כְּרַבִּי יוֹסֵי.:
The Gemara concludes: But in fact the halakha is not in accordance with the opinion of Rabbi Yosei, i.e., an asmakhta is not binding.
רי״ףרשב״םראב״דאור זרוערמ״המהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ופסיק גמרא ואין הלכה כר׳ יוסי אף על פי שנימוקו עמו דאסמכתא לא קניא אלא אם כן קנו מיניה בבית דין חשוב ובדלא אניס כדאמר במסכת נדרים (דף כז:).
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומסכמים: ובכל זאת אין הלכה כר׳ יוסי, שלא נתקבלה דעתו להלכה.
The Gemara concludes: But in fact the halakha is not in accordance with the opinion of Rabbi Yosei, i.e., an asmakhta is not binding.
רי״ףרשב״םראב״דאור זרוערמ״המהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(17) מתני׳מַתְנִיתִין: טמִי שֶׁנִּמְחַק שְׁטַר חוֹבוֹ מַעֲמִיד עָלָיו עֵדִים וּבָא לִפְנֵי בֵּית דִּין וְעוֹשִׂין לוֹ קִיּוּם אִישׁ פְּלוֹנִי בֶּן פְּלוֹנִי נִמְחַק שְׁטָרוֹ בְּיוֹם פְּלוֹנִי
MISHNA: In the case of a creditor whose promissory note has become erased, he should produce witnesses who remember the details of the document to testify about it. And they come before the court, and they ratify his promissory note for him, stating: The promissory note of so-and-so was erased, and it stated that a loan for such and such an amount took place on such and such a date,
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםר״י מיגשרשב״םראב״ןתוספותראב״דאור זרועתוספות רי״ד מהדורה תליתאהרמ״הרמב״ןרשב״אבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

פיס׳ מי שנמחק מקצת שטר חובו – ומתירא שמא ימחק כולו:
מעמיד עליו על השטר עדים – שיקראוהו וידעו מה כתוב בו ומי הן עדיו ויביא אותן לפני ב״ד שיעידו בפניהם מה שראו בשטר. והן ב״ד עושין לו קיום. שיכתבו לו על גבי אותו שטר מחוק. איש פלוני בן פלוני נמחק שטרו שנכתב ביום פלוני ופלוני ופלוני עדיו. שראו שם כתוב בו כך או אם הכירו השטר לפני ב״ד שיראוהו קודם שימחק כולו וראו ב״ד מה שכתוב בו וראו נמי חתימת העדים יכתבו לו איש פלוני וכו׳ ופלוני ופלוני עדיו שהיו חתומין בו:
מי שנמחק שטר חובו מעמיד עליו עדים ובא לפני ב״ד והם עושין לו קיומו. כלומר כותבין לו נוסח אותו השטר, ואומרים בו ששטר היה לו ונמחק אלא שהיה רשומו ניכר וזה נוסחו ופלוני ופלוני עדיו.
מתני׳ מי שנמחק שטר חובו – מעצמו שנטשטש או שנפלו עליו מים.
מעמיד עליו עדים – היודעים מאימתי נכתב ומה כתוב בו והם עושין לו קיום בפני בית דין וכותבין לו מה שהיה כתוב באותו השטר והזמן והמעות.
נמחק שטרו – שהיה כתוב ביום פלוני ופלוני ופלוני היו עדים שהיו חתומים בו כל זה כותבין אלו המקיימין ואחר כך חותמין את שמותם בסוף.
מי שנמחק שטר חובו מעמיד עליו עדים ויקראו אותו קודם עד שלא ימחק לגמריא. וכגון שנפל במים דבעודו לח יכולין לקראותו, ובאב לפני בית דין ומעידין כך וכך חוב היה כתוב בשטר ופלוני ופלוני היו עדיו. ובית דין עושין לו קיום וכותבין לו איש פלוני נמחק שטרו ביום פלוני וכך היה כתוב בו ופלוני ופלוני היו עדיו. ואם בית דין זה חקרו את העדים הראשונים שהיו חתומים על השטר וכתבו בית דין זה הוזקקנו לעדותן של עדים ונמצאת עדותן מכוונת, אינו צריך להביא העדים עוד לפני בית דין אחר כשיבוא לגבות. ואם לא חקרו ולא כתבו כן, צריך להביא העדים כשיבוא לגבות לפני בית דין ולהעיד שהם כתבוהו וחתמוהו לשטר הנמחק.
א. כפירוש הרמב״ם פכ״ג מהל׳ מלו״ל ור״י בטור רס״י מא. ורשב״ם פי׳ דמיירי בנמחק לגמרי. כ״כ הטור והגמ״י שם בשמו.
ב. ובאין.
מעמיד עליו עדים – נראה שמועיל לענין זה שעושין אותו מלוה בשטר בעדות דבשביל החתומים הבאים אחרי כן לא היה אלא מלוה ע״פ וקיום השטר עושין ב״ד ולא כפי׳ רשב״ם שהעדים עושין אותו.
ובא לפני ב״ד – ודוקא נקט ב״ד דאלימי לאפקועי ממונא ולקמן נמי מיירי שמביא עדים על ההיא דמי שפרע קצת חובו בגמרא מקרעין את השטר כו׳.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ה. מי שנמחק שטר חובו מעמיד עליו עדים ובא לפני בית דין כול׳ – מה שכתבתי במהדורה קמא שאין לפרש האי מעמיד עליו עדים שיקראו את השטר המחוק ויראו העדים החתומים בו וילכו ויעידו לבית דין כך שטר ראינו ביד פלוני ואלה היו עדיו ובית דין יעשו לו קייום על פיהם אף על פי שלא יצא שטר המחוק לפניהם שאילו כן הוה ליה1 עד מפי עד הילכך צריך שיראו בית דין השטר והחתימה כול׳ וגם במהדורא תינינא קילסתי זו הסברא אינו נראה לי מדאמרינן בפרק הגוזל עצים אמר רבה השורף שטרותיו של חבירו פטור דאמר ליה ניירא בעלמא קלאי מינך. מתקיף לה רמי בר חמא היכי דמי אי דאיכא שהדי דידעי מאי הוה כתוב בשטרא ניכתוב ליה שטרא אחרינא. דאלמא עדים שראו את השטר יכולין להעיד עליו לפני בית דין ולומר כך וכך ראינו שטר חתום ביד פלוני ופלוני ופלוני עדיו והכרנו חתימתם ובית דין מקבלים עדותם. ומה שתירצתי במהדורא תינינא דגט פשוט דהתם כגון שהיה שטרו של ראובן על שמעון מקויים באשרתא דאי לאו הכי הוה ליה חספא בעלמא ומה ישלם לו לוי ששרפו. אלא ודאי במקויים וכיון שהוא מקויים וראו אותו שני עדים ביד ראובן יכולים להעיד ולכתוב לו כי שטר מקויים ראינו ביד ראובן על שמעון ממנה ואין זה עד מפני עד שעל מעשה בית דין הם מעידים שעדות הראשונה נגמרה כבר כיון שקיימוה בית דין ואלה מעידים על מעשה בית דין ואף על פי שאין מכירים חתמות עידי השטר לבד שיכירו חתמות הדיינים כותבין לו. אבל אם לא היה מקויים אף על פי שאלה מכירים חתימתם אין כותבין לו דהוה ליה עד מפי עד שכשאומרין ראינו חתימתם והכרנוה2 כאילו אמרו שמענו מפיהם שהלוה לו מנה דמי שלא תהא חתימה גדולה מהגדה. אינו נראה לי תירוץ זה דאם איתה דלא מצו משהדי אלא אשטר מקויים יעמיד דברי רבא כגון שלא היה מקויים. אבל היו מכירים אילו חתימתם שלכתוב לו אחר אי איפשר ומשלם לו על פיהם ואמאי אידחיק לאקומוה תהא במאמינו אלא לאו שמע מינה בין במקויים בין בשאינו מקויים אם מכירים חתימתם יכולין להעיד עליו לבית דין ומקבלים עדותם ומגבין על פיהם. ואי קשיא הא ודאי עד מפי עד הוא. הוא העיקר מה שתירצתי בפרק הגוזל במהדורא תינינא ומהדורא רביעאה בתרא שאין זה עד מפני עד דכל זמן שהעדים לא מסרו עדותם לבית דין זה ייקרא עד פי עד שאף על פי שהגידו עדותם בפני עדים יכולים לחזור בהן בבית דין ולא נאמר בזה כיון שהגיד שוב אינו חוזר ומגיד אלא כשמגידים במקום הראוי להגיד בבית דין. הילכך עדים ששמעו מפי עדים שראו שהלוה מנה ראובן לשמעון פסולין להעיד מפני שיכולים עדים הראשונים לחזור בהן אבל אחר שהגידו עדותם לבית דין שאין יכולין לחזור בהן ולא הספיקו בית דין לגמור הדין כגון שנטרדו או שמתו אותם העדים ששמעו עדותם בבית דין יכולים להעיד ולומר בפני בית דין אחר אנו שמענו כשהעידו עדים הראשונים עדותם בבית דין פלוני ובית דין זה דנין על פיהם שאין זה עד מפי עד כיון שנגמרה עדות הראשונים והיגידו בבית דין והם הכי נמי כשחתמו בשטר כבר נגמרה עדותם ואינן יכולים לחזור בהן כדאמרינן העדים החתומים על השטר נעשה כמי שנחקרה עדותם בבית דין והילכך יכולין אילו שראו השטר להעיד בפני בית דין שכך ראינו שטר חתום ביד ראובן שהלוה לשמעון מנה והכרנו חתימתן ובית דין מקבלין עדותם אבל מה שכתבתי שם במהדורא רביעאה בתרא או שיכתבו לו שטר ויחתמו בו ובית דין מוציאין על פיהן מנה משמעון לראובן וכן מאי דתנן הכא מעמיד עליו עדים ובא לפני בית דין מפני שרוצה לעשות קייום לשטרו כדתני התם והן עושין לו קיום בעבור זה הולך לפני בית דין והוא הדין אם יש לו עדים שמכירין חתימת העדים של מחוק שהן יכולין לכתוב לו שטר אחר איך ראינו שטר ביד ראובן חתום שיש לו מנה על שמעון ואנו הכרנו חתימתם וכשיוציא שטר זה לבית דין גובין בו אבל צריך שתתקיים חתימתן של אילו האחרונים לבית דין ובעבור זה שנה ובא לפני בית דין כדי שיעשו לו קייום שאם יכתבו לו העדים שטר אחר עדין צריך קייום לחתימת האחרונים גם הנה שאומר ניכתבו ליה שטרא אחרינא הכי קאמר שהיכירו חתימתם ויכתבו בשטר אנו הכרנו חתימתם או אם היה שטר מקויים אותו שנשרף יכתבו כי ראינו בידו שטר מקויים כל זה אינו נראה לי שיהו העדים יכולים להעתיק שטר אחר ולהעיד על השטר ראשון כי כך ראינו שטר חתום ביד פלוני לא הוה כשורף שטרו של חבירו ולא כמי שנמחק שטר חובו דתנן הכא ולא במאי דאמרינן לקמן בפירקין הרי שהיו נושין בו אלף זוז ופרע חמש מאות עדים מקרעין שטרו וכותבין שטר אחר מזמן ראשון לא עדים אחרים יכולים לעשות זה שיעידו כי ראינו שטר חתום בידו של אלף זוזים והכרנו חתמות ידי העדים ומפני שפרעו בפנינו חמש מאות קרענו אותו ועשינו זה של חמש מאות וזמנו היה בזמן פלוני ויגבה בו מזמן ראשון אין העדים רשאין לעשות זה כי אם בית דין. ומאי דתניא לקמן עדים מקרעין שטרו וכותבין שטר אחר מזמן ראשון הם עדים הראשונים שראו המלוה מזמן ראשון וקורעין זה של אלף זוז ועושין אחר של חמש מאות כדבענן למימר לקמן וטעמא דמילתא לאו משום דהוי עד מפי עד שכבר הוכחתי ממאי דאמרינן בהגוזל וניכתבו ליה שטרא אחרינא דרשאין להעיד על שטר חתום אחר ועדותן קיימת וכמו שחילקתי הטעם בין עדות בפה ובין עדות חתומה. אלא טעמא דמילתא הוא מפני שכשמעתיקין שטר לשטר אחר צריכין להעיד ואנו הכרנו חתימת ידי העדים שאם יכתבו פלוני ופלוני עדיו ולא יקיימו חתימתם הוה ליה חספא בעלמא וכיון שהם צריכין לקיים חתימתן צריכין שיהיו שלשה ויעשו מעשה בית דין והראיה היא האשרתא שהיא פסולה בפחות משלשה ואמרינן שאם מת אחד מהן צריכין ליכתוב וחד ליתוהי ואי לא כתבי וחד ליתוהי אותה האשרתא היא בטילה דאמרינן השטר שהעידו לפניהם וחתמו והאחר מפני שלא העידו בפניו לא חתם אלמא אין האשרתא כשרה אלא בפני שלשה ואין שני הדיינים נאמנין לומר כי קיבלנו עדים על חתימתן או הכרנו אותה עד שיהיו שלשה והילכך בין כשנשרף שטרו בין כשנמחק בין כשפרע מקצת חובו ורוצה להעתיק שטר זה לשטר אחר צריך מעשה בית דין שיקיימו החתימה הראשונה או שיכירוה הם או שיעידו אחרים3 עליה ועושין לו שטר אחר אבל עדים אינן רשאין לעשות לו שטר אחר ולהעיד בו כי אנו הכרנו חתימת הראשונים דהויא לה אשרתא בשני עדים. ואי קשיא: ולמה לא יוכלו שני עדים לעשות דבר זה הלא כשיבוא שטר חתום לבית דין ומביא עדים המכירין חתימתם אין בית דין גובין בו ועכשיו נמי שני עדים אילו מעידים על חתימת הראשונים או שני דיינים וכתיבתן ניכרת שאם אינה ניכרת האשרתא יכול לומר לו הלווה אתה זייפתה והחתמתה אלה הדיינים. אלא ודאי ניכרת היא חתימתם וכיון שהיא ניכרת למה אינה כשרה בשני דיינים ומאי שנא משני עדים הבאים לבית דין ומעידים שזו היא חתימתן של פלוני ופלוני ואנו גובין לו על פיהם נראה לי לומר שזה הוא טעם הדבר משום דכתיב מפיהם ולא [מפי]⁠4 כתבם ובכל עדות שבעולם הכתיבה היא בטילה עד שיעידו העדים בפה רק בהודאות והלואות או בשטרי מקח וממכר שהיא תקנת חכמים משום דלא סגי דלאו הכי ותיקנו החתימה בשטר ואמרו העדים החתומין על השטר נעשה כמי שנחקרה עדותם בבית דין אבל בדבר אחר אין כתב ידן של עדים כשר הילכך העדים שרוצים להעיד על חתימת השטר שנשרף או שנמחק או שנפרע מקצתו אם יעידו העדות לבית דין בפיהם מקבלים בית דין עדותם ועושים לו שטר אחר מעשה בית דין על פיהם אבל אם לא יעידו לבית דין בפיהם אלא יחתמו חתימתן בשטר אף על פי שניכרת חתימתן לבית דין אין בית דין מקבלין אותה דרחמנא אמר מפיהם ולא מפי כתבם ומשום הכי האשרתא שבתוכה בשני דיינים היא פסולה שהשנים אינן נקראים בית דין אלא עדים הם ואם יבואו ודאי לבית דין ויעידו בפה כי הכרנו חתימת שטר זה אם העידו עדים בפנינו שהיא חתימת פלוני ופלוני מקבלין בית דין עדותם וגובין בו על פיהם אבל על כתבן אין סומכין ואף על פי שחתימתן ניכרת משום דכתיב מפיהם ולא מפי כתבם הילכך צריך שיחתמו באשרתא שלשה שהיא מעשה בית דין ומעשה בית דין אף על פי שלא יבואו לבית דין ויעידו כיון שמכירין חתימתן גובין לו על פי אותה האשרתא דדוקא בעדים נאמר על פי שנים עדים ולא מפי כתבם ולא בדיינים הילכך מאי דאמרינן התם בהגוזל ניכתבו ליה שטרא אחרינא הכין פירושיה שיעידו לבית דין שכך שטר חתום ראינו בידו והכרנו חתימתם ובית דין יכתבו לו על פיהם שטר אחר אבל אם אינן רשאים לכתוב ואף על פי שראו שטר מקויים בידו שמעידים על מעשה בית דין מכל מקום הם עדים הם ובפה יכולים להעיד ולא בכתב ובמתני׳ נמי דתני מעמיד עליו עדים ובא לפני בית דין הכין פירוש׳ או שיבואו עידי השטר לפני בית דין ויעידו על חתימתן ויראו בית דין שטר המחוק ומעתיקין לו אחר ועושין לו קייום על החתימה כדתני בבריתא דמיתינן בגמרא או שיביא עדים שיאמרו אנו ראינו שטר בידו וכתוב בו כך וכך בזמן פלוני ופלוני ופלוני עדיו והכרנו חתימתן ובית דין עושין לאחר על פיהן וכל זה עושה כשאין בית דין מצוי לו להראות להם שטר המחוק והוא ירא שמא יימחק לגמרי שלא יהא רישומו ניכר אז מראהו לעדים ומתבררין העדים על חתימת השטר ובאים ומעידים לבית דין ובית דין עושין לו על פיהם שטר אחר ולקמן נמי במי שפרע מקצת חובו דתניא עדים מקרעין שטרו וכותבין לו אחר מזמן ראשון דוקא עדים הראשונים שראו כל ההלואה של אלף מזמן ראשון הן עושין לו אחר דסבירא ליה לההוא תנא דאף על גב דעשו עדים שליחותן וחתמו בשטר ראשון חוזרין עוד ועושים שליחותן ורב סבר דאין עושין עוד פעם אחרת אלא מעשה בית דין צריך לכתוב לו מזמן ראשון אבל עדים אחרים גם תנא דבריתא סובר שאינן יכולין לעשותו מפני שהיו צריכין להעיד על החתימה ראשונה וזה צריך מעשה בית דין שהיא האשרתא.
1. כן בכ״י ירושלים 131. בכ״י ששון 557: ״לי״.
2. כן בכ״י ירושלים 131, וכן תוקן בכתב מאוחר בגיליון בכ״י ששון 557. בטקסט: ״והדרנוה״.
3. כן תוקן בדפוסים (ובכתב מאוחר בגיליון כ״י ששון 557). בטקסט: ״אחריה״.
4. כן הושלם בדפוסים (ובכתב מאוחר בגיליון כ״י ששון 557). בטקסט המלה חסרה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מתני׳: מי שנמחק שטר חובו – פי׳ חוץ מחתימתן של עדים הרי זה מעמיד עליו עדים לראות כל הכתוב בו ובא לב״ד ועושין לו קיום וכותבין פלוני ופלוני עדיו החתומין בו.
וי״א צריכין לכתוב אף העדים שהעידו שהיה כתוב בו כך כך שמא יפסלם בעל הדין או יביא ראיה שהם קרוביו ותמהני אף ע״פ שמעידים העדים שהיה כתוב בשטר שלוה פלוני מפלוני מנה שמא היו לו לשונות סתומים שאין העדים בקיאין בהן ואם יבא לבית דין ידוני עליהם וכי העדים הם דנין ולא נראה לומר שקודם שימחק יכתבו העדים בשט׳ משמוש שלהם כל הלשון שכתוב הכתוב בו ויעידו עליו בב״ד, דלישנ׳ דתלמודא לא משמע הכי אלא שסומכין על העדים.
מתני׳: מי שנמחק שטר חובו מעמיד עליו עדים ובא לבית דין. כתב הראב״ד ז״ל, ודוקא בשלא נמחקו העדים החתומין עליו, ומביאן לבית דין והם יקיימו אותו, וכן הדין, שלא יהא קיומו בשנים ושלא בבית דין, שהרי קיום שטרות בשלשה. אם כתוב בו הוזקק⁠(ת)⁠נו לעדותן של עדים כלומר, לעדות העדים שראוהו בשעה שנמחק, והעידו לפנינו על תורף השטר שכך וכן היה כתוב בו, ונמצאת מכוונת, שבדקנו אותן זה שלא בפני זה וכו׳. ואם לאו צריך להביא ראיה שלא נפרע וגובה מנכסים בני חורין, לפי שאין בידו לא שטר ולא קיום והרי הוא כמלוה על פה, והטעם מפני שאנו חוששין לבית דין טועין, שמא לא בדקו העדים יפה. זהו תורף פירושו של הראב״ד וזהו מן התימה, דלבית דין טועין לא חיישינן.
אלא נראה שהוזקקנו לעדותן של עדים החתומין בשטר קאמר, ונמצאת מכוונת, כלומר, שהיא חתימת ידן ושאינה מזוייפת, והפך מה שאמרו למטה הכל מודים שאם הוזקקו לעדותן של עדים ונמצאת מזויפת. וכך מוכיח בתוספתא, דתניא התם בפרק אחרון של מכילתין (תוספתא בבא בתרא י׳:ג׳): נקרע או שנאבד מביאין עדים לבית דין ועושין לו קיום בית דין, איזהו קיום בכית דין במותב תלתא כחדא הוינא והביא פלוני בן פלוני לפנינו שטרו קרוע ובדקנו עדותן של עדים ונמצאת מכוונת גובה ואין צריך להביא ראיה ואם לאו אין גובה עד שיביא ראיה, אלמא אפילו בנקרע שהשטר בא לפניהם ורואין מה שבתוכו כותבין כן, והיא על חתימת עדי השטר, והיינו קיום.
ואלא מיהו קשיא לי, מאי דקתני בתוספתא או שאבד, וכשנאבד השטר אי אפשר לקיים עדות עדים החתומים בשטר. ואדרבא משמע דעל עדותן של אלו שהעידו שנקרע או שנאבד קאמר, והכי קאמר, הוזקקנו לעדותן של אלו, לדעת היאך נקרע או נאבד, ונמצאת מכוונת שנקרע באונס או שנאבד ונפל לים או לאור. אבל אחר כך מצאתי לרב ר׳ אברהם אב בית דין ז״ל שכתב כן, וזה לשונו: מעמיד עליו עדים שיראו מה שכתוב בו ויעידו לפני בית דין. ובית דין יראו חתימת העדים ויקיימוה, ועם העדת העדים שיעידו בפניהם מה היה כתוב בו יכולין בית דין לכתוב שטר קיום ויכתבו בו כל מה שכתוב באותו שטר ומאותו זמן שהיה כתוב בו.
וזה לשון שטר הקיום: אנו פלוני ופלוני ופלוני בית דין הוציא פלוני בן פלוני שטר מחוק לפנינו ופלוני ופלוני עדיו שידעו מה שהיה כתוב בו, אם כתוב בו הוזקקנו לעדותן של עדים ונמצאת מכוונת, כלומר, שדקדקנו בחתימת העדים וקיימנוה, גובה המלוה ואינו צריך ראיה אחרת, וכמאן דנקיט שטרא קמייתא דמי, ואינו יכול לטעון פרעתי. עד כאן.
המשנה הששית והכונה לבאר בה ענין החלק החמישי והוא שאמר מי שנמחק שטר חובו מעמיד עליו עדים ובא לפני בית דין והם עושים לו קיום איש פלני בן פלני נמחק שטרו ביום פלני ופלני עדיו נקרע פסול נתקרע כשר נמחק או נטשטש אם היה רשומו נכר כשר אמר המאירי מי שנמחק שטר חובו כגון שנפל עליו מים או דיו ומתירא שמא ימחק עד שלא יהא רשומן של אותיות נכר הרי זה מעמיד עליו עדים שיהו רואין ענין השטר קודם שיטשטש כלו ושיקיימו חתימת העדים אם מתירא שמא ימחק כלו קודם שיגיע לבית דין ואח״כ בא לב״ד וב״ד עושין לו קיום ואם עדין רשומן נכר כותבין לו איש פלני נמחק שטרו ביום פלני ומתירא שמא יטשטש כלו ובא לפנינו וכו׳ וזהו נסחו ופלני ופלני עדיו ופירשו בגמ׳ שאם כתבו בהטפסה זו שהוזקקנו לעדותן של עדים החתומים ונמצאת מכוונת והוא הדין אם נתקיימה חתימתן בפניהם גובה בשטר זה החדש אף ממשעבדי ואין צריך להביא עדים ראשונים ולקיים חתימתם וב״ד קורעין שטר הראשון ומעמידין אותו על זה ואם לא כתב כן הרי אפשר שהוא עצמו כתב שטר זה וזייף חתימת עדים ואם כן כשמטפיסין לו אין מטפיסין לו אלא שענין השטר כך היה ושהיו חתומים שם פלני ופלני אלא שלא נתקיימה חתימתם לפניהם ומשאירין השטר הראשון בידו שאם תתקיים חתימתם גובה ואם לאו אינו גובה ומ״מ עיקר הענין שלא יטפיסו עד שתתקיים חתימתם לפניהם ואם נטשטש הכל כשהגיע לידם מעידים העדים שראוה אחר שנמחקה ומעידים על ענינה ופרטיה ושם עדיה ושהכירו חתם ידיהם ומטפיסין הענין אע״פ שאי אפשר להם להעתיק מלה במלה ומ״מ עדי השטר עצמם אין כותבין לו שטר אחר אע״פ שנמחק בפניהם אלא באים לב״ד וב״ד עושין לו קיום על הדרכים שהזכרנו וגדולי המפרשים כתבו שאם נמחק כלו כשהגיע לב״ד צריך שתהא חתימת העדים נכרת והם יקיימוה שלא יהא הקיום בשנים שהרי קיום שטרות בשלשה אם כן זה שאמר ופלני ופלני עדיו פירושו על עדי המחק ולא יראה כן:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מתניתין: מי שנמחק שטר חובו והעמיד עליו עדים. פירוש כגון שנפל למים ונטשטש ובעוד שהיה רשומו ניכר העמיד עליו עדים שראו מה שהיה כתוב בו ובא לבית דין עם עדיו בית דין עושין לו קיומו כו׳. הראב״ד ז״ל.
וזה לשון הרא״ם ז״ל: מי שנמחק שטר חובו מעמיד עליו עדים ובא לפני בית דין והם עושין לו קיומו כלומר כותבין לו נוסח אותו השטר ואומרים בו ששטר היה לו ונמחק אלא שהיה רשומו ניכר וזה נוסחו ופלוני ופלוני עדיו. ע״כ.
ובא לפני בית דין והם עושין לו קיום כו׳. נראה בעיני שאין כותבין זמן ראשון אלא זמן הקיום והיינו דקתני נמחק שטרו ביום פלוני דסבירא ליה לתנא דמתניתין שאין בית דין יכולים לשעבד למפרע את הלקוחות בשטר שעושין לו עכשיו דאי אמרת שעושין לו קיום מזמן ראשון מה להם לכתוב נמחק שטרו ביום פלוני. ותדע דאמרינן לקמן אמר רב אין הלכה לא כרבי יהודה ולא כרבי יוסי אלא בית דין מקרעין את השטר וכותבין לו שטר אחר מזמן ראשון פירוש אין הלכה כרבי יהודה דאמר יחליף זמן שני ולא משכח תקנתא לכתוב שטר מזמן ראשון אלמא לרבי יהודה אין בית דין רשאים לשעבד הלקוחות מזמן ראשון ורבי יוסי נמי הכי סבירא ליה דקאמר וכן יפה לו ואל יורע כחו והוסיף בה ביאור באותה פיסקא בע״ה. ואף על פי שאין עושים לו קיום אלא מזמן שני אפילו הכי צריך בית דין כיון שבאים לשעבד הלקוחות מכאן ואילך בשטר אחר בלא דעתו של לוה. אבל לענין פורע מקצת חובו אם בא המלוה לכתוב שטר אחר מזמן שני מדעת הלוה ודאי אין צריך בית דין שהרי יכול זה לשעבד נכסיו לכל מי שירצה אבל ודאי שלא מדעת הלוה צריך בית דין. עליות.
ורשב״ם ז״ל פירש נמחק שטרו ביום פלוני. פירוש נמחק שטרו שהיה כתוב ביום פלוני וכן כתב הרמב״ם ז״ל פרק כ״ג מהלכות מלוה ולוה.
בד״ה מעמיד כו׳ וקיום השטר עושין ב״ד ולא כפי׳ רשב״ם שהעדים כו׳ כצ״ל:
י משנה מי שנמחק שטר חובו כגון שנפל למים וניטשטש — מעמיד עליו עדים שיודעים מה היה כתוב בו, ובא עם עדיו לפני בית דין, ועושין לו קיום לשטר הזה, וכותבים כך: ״איש פלוני בן פלוני נמחק שטרו ביום פלוני,
MISHNA: In the case of a creditor whose promissory note has become erased, he should produce witnesses who remember the details of the document to testify about it. And they come before the court, and they ratify his promissory note for him, stating: The promissory note of so-and-so was erased, and it stated that a loan for such and such an amount took place on such and such a date,
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםר״י מיגשרשב״םראב״ןתוספותראב״דאור זרועתוספות רי״ד מהדורה תליתאהרמ״הרמב״ןרשב״אבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144